rypejakt002.jpg Foto: Stenersen, John

I regi av Norges Jeger— og Fiskerforbund ble det i august gjennomført en rypetaksering på fire forskjellige steder på Agder. Det ble sett på Setesdal Vesthei fra Bykle i nord, Bygland i sør og Sirdal i vest. Det er første gang man gjennomfører en slik kartlegging.

Observerte 600 ryper

Over 20 mil ble undersøkt og opp mot 600 ryper ble observert.

— Både rypetettheten og rypeproduksjonen ser ut til å være på et bra nivå i alle områder bortsett fra i Øvre Setesdal. Etter flere dårlige år ser vi nå en positiv trend i hele landet, sier Bård Andreas Lassen ved Vest-Agder fylkeskommunes viltforvaltning.

Totalt ble 152.000 ryper skutt i løpet av jaktåret 2013/2014. Det er en oppgang på 26 prosent fra foregående jaktår, som hadde rekordlavt utbytte.

Gunstig sommer

Forrige jaktsesong ble det felt 2200 liryper og 750 fjellryper i Vest-Agder, mens Aust-Agder hadde 1550 liryper og 950 fjellryper. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det tall som er halvert på seks år og omtrent fem ganger så svake som på midten av 90-tallet.

rypejakt002.jpg Foto: Stenersen, John

Årets rypejakt starter 10. september og varer til februar 2015. Lassen tror en gunstig sommer skal gi rypejegerne et skikkelig oppsving.— Jeg tror den gode tettheten vi nå ser skyldes en god hekkesesong, der rypekyllingene har fått godt med næring. Vi har også hatt mye smågnagere som gjorde at rovfugler tok lemmen og mus i stedet for rypekyllinger, sier Lassen.

Spår god jakt

— Det er selvsagt umulig å spå, men med disse bakgrunnskunnskapene ser det ut til å bli et langt bedre jaktår enn i fjor, tror han.

Takseringen viste klare forskjeller mellom de ulike områdene. I områder med høy rypetetthet og god produksjon anbefales at det felles maksimalt 30 prosent av bestanden. I områder med middels rypebestand anbefales en grense på 15 prosent. I områder med lav tetthet bør jakt unngås.

Fravær av rev

På begynnelsen av 90-tallet ble det felt 15.450 liryper og 3500 fjellryper kun i Vest-Agder. Det kan ifølge Lassen bli vanskelig å nå slike tall de nærmeste årene.

— Under toppårene så vi et stort fravær av rev. Vi har helt klart et potensial, men det blir vanskelig å komme opp i de tallene, sier han.