Det dreier seg om konserten med Maria Arredondo og Torstein Sødal i den ene fabrikkhallen på Hunsøya til lørdag.

— Har jeg god samvittighet? Er det greit å snakke åpent om? Er det greit at media skriver om det? Hvis jeg ikke kan svare ja på alle tre spørsmålene, har jeg et problem. Derfor har jeg takket nei til billetter, sier Hagen, som også er leder av kontrollutvalget i Vennesla kommune.

- Må være greit

— Dette er vel den eneste gaven gruppelederne har fått så langt denne perioden. Her er ingen bindinger. Giverne ønsker å gi oss en god konsertopplevelse. Det må være greit, sier ordfører Torhild Bransdal.

Rådmann Svein Skisland er enig:

Venstres Oddbørn Hagen, også leder av kommunens kontrollutvalg, synes ikke gratisbilletter er greit. Han har takket nei til gaven fra Hunsfos Næringspark. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Vi snakker ikke Barcelona-tur, men billetter til 750 kroner. Jeg synes dette er en veldig liten sak, sier Skisland.Hagen har skrevet e-post til eierne på Hunsøya og forklart at han takker nei til billettene, rett og slett fordi han ønsker å være mest mulig uavhengig.

Berit Kittelsen synes gratisbilletter er greit Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Jeg er positiv og entusiastisk til å utvikle Hunsøya til et fremtidig sentrum for Vennesla. Da ønsker jeg ikke å svekke min egen argumentasjon ved å ta imot gaver fra de som skal utvikle øya, sier venstremannen.

- For stor

Daniel Bakken synes gratisbilletter er greit. Foto: Vennesla kommune

Hagen synes to billetter til 750 kroner ikke er en symbolsk gave, men noe mer. Han minner om at kommunestyret snart skal ta stilling til kjøpesenter-planer som i praksis kan bestemme hvor fremtidens sentrum skal ligge.

Bernt Slettedal synes gratisbilletter er greit Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Som offentlig ansatt i helsetjenesten ville jeg takket nei til en gave som dette. Den er for stor til å omfattes av det loven kaller «ubetydelige gaver». Jeg tror giverne bare har positive

Magne Hunsbedt synes gratisbilletter er greit. Foto: Kjetil Reite, Ruth Askildsen

hensikter, men gratisbillettene er litt ubetenksomt av dem, sier Hagen, som sier han snakker for seg selv og ikke vil mene noe om hvilke moralske konklusjoner andre politikere kommer til.De andre gruppelederne sier dette om gaven de har fått:

Daniel Bakken (KrF): — Vi spøkte litt med om vi måtte oppgi på skatten. Jeg har ikke tenkt på habilitet, og det er første gang jeg tilbys en slik gave. Jeg ser ikke noe galt i dette.

Bernt Slettedal (H): -Jeg tenkte å si nei, men har takket ja. Du spør om dette er greit, og det er et interessant spørsmål. Kanskje bør vi diskutere grensene, oss politikere i mellom? Hva skal vi si ja til og hva skal vi si nei til. Det har jo skattemessige sider og habilitetsmessige sider.

Berit Kittelsen (Ap): - Jeg kan ikke og har derfor ikke reflektert over om denne gaven er grei. Da vi var på omvisning på Hunsøya, fikk vi to smørbrød. Det var ikke korrupsjon. Dette er heller ikke korrupsjon.

Eivind Drivenes (Sp): - Vi fikk ei bok på Vigeland Brug ei gang. Dette er den andre gaven i mine 20 år i politikken. Jeg føler meg ikke bundet på noen måte, og har takket ja til to billetter.

Magne Hunsbedt (Frp): - To konsertbilletter må være greit å si ja til. Det ligger ikke noe påvirkning i dette og beløpet er lite.

- Bør betale billettene selv

— Politikerne bør betale billettene sine selv hvis de vil på konsert. I det minste må de betale for ektefellene sine, sier professor ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen.

Professoren i statsvitenskap mener det ikke er snakk om lovbrudd eller formelle regelbrudd.

— Når vi tenker korrupsjon, tenker vi på krav om gjenytelser. Det foreligger ikke her. Men enhver gave, også en gave til 750 kroner, vil skape en form for binding. Spørsmålet er hvor stor takknemlighetsgjeld man kommer i, sier professoren.

Han sier næringslivet og offentlige myndigheter stadig strammer inn sine etiske retningslinjer.

— I Oslo er gaver i praksis avskaffet. Dess mer sentral politiker, dess viktigere er det å være nøye. Giverne har nok gode hensikter om å skape noe positivt, men politikerne må tenke lenger, sier Jacobsen.

Han mener alvoret øker siden politikerne ikke har sørget for åpenhet rundt gaven, men latt det foregå som en lukket prosess.

- Vi synes det var stas å invitere dem

Trygve Aas sendte eposten om gratisbilletter til politikerne på vegne av eierne av Hunsøya og Hunsfos Næringspark.

— Vi har invitert forbindelser og samarbeidspartnere og frivillige organisasjoner. Vi var faktisk i tvil om vi kunne gi noe til politikerne. Vi forhørte oss om det, og fikk til svar at det var greit, sier Aas.

Aas sier eierne av Hunsøya kun ønsker å skape blest rundt konserten lørdag.

— 550 kommer, og vi synes det er moro å vise at fabrikken også kan brukes til dette. Vi syntes det er naturlig at bygdas ledende politikere er til stede, og vi synes det var stas å invitere dem, sier Aas.

Henvendelsen fra Aas ble aldri journalført i Vennesla kommune og slik sett gjort kjent for offentligheten. Rådmann Svein Skisland sier post til politikerne ikke er offentlig på samme vis som post til kommunen.

— Grensene her er vanskelige, men jeg mener ikke det var feil at denne henvendelsen ikke ble tilgjengelig for offentligheten, sier Skisland.