KRISTIANSAND: Torsdag sa Stortinget nei til et forslag fra Arbeiderpartiet om å bygge fengsel i Agder nå. Blant de som har jobbet hardt for å hindre et slikt vedtak er stortingsrepresentantene fra Rogaland som vil ha nytt fengsel et sted på Haugalandet.

— Dersom dette hadde blitt vedtatt, ville det betydd at Haugalandet ikke hadde fått penger til nytt fengsel på de neste ti årene, sa Arve Kambe (H) til Haugesunds Avis torsdag.

Ifølge avisen har han jobbet sammen med Sveinung Stensland (H) Bente Thorsen (Frp) og Helge Thorheim (Frp) fra Rogaland for å hindre et flertall for forslaget om fengsel i Agder.

— Vår erfaring er at det sjeldent bygges store fengsler i Norge. Skulle det kommet et nytt, stort fengsel nå, er det grunn til å anta at det ville ha lagt beslag på det meste av investeringsmidlene. Vårt poeng var ikke å stoppe et fengsel, men å vente på en overordnet plan slik at alle hadde lik mulighet til å fremme sin sak, sier Kambe til Fædrelandsvennen.

Plan

Resultatet i Stortinget ble at både Høyre, Frp, KrF og Venstre går for at man lager en helhetlig plan før man bestemmer seg for plassering. Dermed måtte politikere fra Agder som har ivret for fengsel stemme nei til et forslag som kunne ha sikret fengsel nå.

— Dette forteller meg at til tross for syv posisjonspolitikere på Sørlandsbenken, en minister fra Sørlandet og ordførere fra regjeringspartiene i alle de store byene, har de ikke fått gjennomslag for Agders sak, sier Kari Henriksen (Ap).

Hun mener sjansene for fengsel i Agder blir stadig mindre.

— Jeg ser tegningen. Denne regjeringen vil ikke bevilge penger til fengsel i denne perioden. De har andre sekker å putte pengene i og har for eksempel brukt fire milliarder på skattekutt, sier hun.

Ikke rettferdig

I Rogaland mener Arvid Kambe at det hadde vært urimelig om Agder skulle få fengsel nå, før en helhetlig plan for utbygging er klar.

— Vi opplever ikke at Agder har en særstilling. Derfor har vi jobbet for at vi får en stortingsmelding som legger til rette for fengselsplasser, men som tar hensyn til hvor det det er naturlig at det ligger, sier Kambe.

Ifølge Kambe kan man bruke de samme argumentene i hans region som i Agder: Det er gamle fengsler, problemer med fanger som må flyttes og dårlig kapasitet slik at de må settes fri.

— Vi opplevde det som et valgkamputspill da Faremo på oppløpssiden i valgkampen lovet fengsel til Agder. Så langt jeg kan se var det ikke forankret i fagavdelingen i departementet, men en politisk markering.

Misforstått

Han blir likevel motsagt av justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) som også er fra Rogaland, men som er valgt inn for Oslo.

— Det virker det som om Kambe har misforstått. Det å få 300 fengselsplasser til Agder vil ha konsekvenser for kapasiteten i hele landet. Vi ville fått flere plaser raskere i stedet for å gå fram på den nølende måten regjeringen legger opp til. Dette er reelt sett enn utsettelse av å få lukkede plasser, sier hun.