KRISTIANSAND: En 18 år gammel kvinne fra Grimstad omkom da en bil med fire ungdommer havnet i grøfta i Birkenes i fjor sommer. I dag startet rettssaken mot 19-åringen som kjørte.

19-åringen er tiltalt for uaktsomt drap og brudd på vegtrafikkloven.

Mannen nektet straffskyld da aktor Tove Haugland leste opp tiltalen i Kristiansand tingrett.

— Påtalemyndigheten mener årsaken til ulykken ene og alene skyldes høy fart. Vi mener at det kan føres bevis for at tiltalte holdt en hastighet på minst 141 kilometer i timen, sa Haugland i sitt innledningsforedrag.

19-åringen har forklart at han ikke har kjørt så fort som politiet mener. Han mener derimot at ulykken kan ha skjedd som en følge av bakhjulet låste seg.

— Vi vil anføre at de tekniske feilene ikke hadde betydning for ulykken, sa Haugland.

- Holdt fartsgrensen hele veien

19-åringen avviste at han hadde kjørt for fort da han forklarte seg for retten.

— Jeg holdt fartsgrensen hele veien, sa 19-åringen.

Han anslo at farten var rundt 85 km/t på ulykkestidspunktet. Fartsgrensen på stedet er 80 km/t.

— Bilen virket ubalansert. Jeg mistenkte at noe var galt med dekket. Da bilen svingte mistet jeg kontrollen. Hvordan bilen traff treet fikk jeg ikke med meg, sa 19-åringen, som fikk hjelp av tolk under sin forklaring.

Advokat Halgeir Verdal er oppnevnt som 19-åringens forsvarer. Bistandsadvokat Tove Karlsen Westby representerer foreldrene til 18-åringen som omkom i ulykken.

Dødsulykken skjedde langs riksveg 420 mellom Lillesand og Birkenes 14. juli i fjor. Like ved avkjøringen til Tveide mistet sjåføren kontrollen, slik at bilen havnet i grøfta og kolliderte med et tre.

En 18 år gammel kvinne omkom momentant i sammenstøtet, som var så kraftig at bilen ble delt i to.

Har målt farten til minst 141 km/t

Ifølge tiltalen kjørte han i minst 141 kilometer i timen.

"Han holdt etter forholdene en uforsvarlig høy hastighet av minimum 141 km/t, og i en svak venstrekurve mistet han kontrollen over kjøretøyet slik at bilens høyre hjulpar havnet utfor veibanen på høyre side. Bilen skrenset deretter sidelengs over motsatt kjørefelt og ut av veien på venstre side hvor den traff et tre", heter det i tiltalen.

Rettssaken avsluttes i dag. Sju vitner skal forklare seg. Gulleik Vatnebryn i Statens vegvesen skal vitne om hvordan veivesenet har kommet fram til at hastigheten var på minst 141 km/t.