ARENDAL: Statens Naturoppsyn (SNO) utelukker ikke at de to geitene som tirsdag ble funnet døde på Tromøya, er drept av ulv. Det forteller rovviltkontakt Lars Johan Skjeggedal i SNO etter å ha vært på befaring på stedet.

— Begge geitene er drept av et stort hundedyr. De er blitt påført såpass kraftige bitt i nakken og ryggen at det hele underbygger ulveobservasjonene som er gjort på Tromøy i dag. Den ene geita er bitt ovenfra, noe som er typisk for ulv, sier Skjeggedal.

I tillegg har et lam blitt påført såpass store bittskader at det vurderes avlivning.

Rovviltansvarlig Jon-Erling Skåtan i SNO sier onsdag morgen til Fædrelandsvennen at det mest sannsynlig dreier seg om en ulv. Fylkesmannen har gitt fellingstillatelse på én ulv i Arendal kommune.

Har du tips, bilder eller video av ulven på Tromøya? Kontakt oss på 03811 eller tips@fvn.no!

- Helt surrealistisk

De to geitene har gått løse på Tromlingene, ei lita rullesteinøy like ved Tromøy.

— Vi har hatt dyrene her i sju år. Jeg har alltid tenkt på de stakkarene som har sauene sine på heia, og som må bekymre seg for mulige rovdyrangrep. Vi har aldri tenkt at slikt kan skje på Tromlingene, og det er helt surrealistisk at det virkelig er sant, sier bonde Annette Morland.

Tirsdag ettermiddag fikk Frolands-kvinnen telefon om at datterens to geiter var døde på den lille øya, der familiens 55 sauer har beitet sammen med de to geitene. Geitene som er drepthar vært hele familiens kjæledyr.

— Datteren min har hatt geitene siden de var kje, og tåtet dem opp. Dette er veldig trist, sier Morland.

Hun har kontakt med turister som telter på Tromlingene, og som vil holde øye med Morlands sauer den kommende natta.

— Vi håper jo at dette er et engangstilfelle, og at dette er en streifer som nå har gjort sitt. Vi har folk som skal se til sauene i morgen tidlig, og i tillegg er det folk som telter på øya som følger med. Vi telte sauene da vi var ute nå, og antallet er riktig, sier Morland.

Så ulveliknende dyr

Tidligere tirsdag meldte Agderposten om at et ulveliknende dyr var blitt observert på Tromøy av flere uavhengige personer.

— Tidligere i dag, rundt kvart på åtte, ble det observert en mulig ulv i nærheten av Bjelland på Tromøy. Dyret ble sett av to personer, og han ene så dyret på bare fem meters avstand, sier Skjeggedal til Fædrelandsvennen tirsdag kveld

Skjeggedal sier at beskrivelsene stemmer godt med ulvens utseende, og at dyret også etterlot seg gode spor.

— Om det ikke er en ulv, er det hvertfall en veldig ulveliknende hund. Den etterlot seg også gode sporavtrykk som kan tyde på at det er en ulv. Ulvespor er gjerne mer luftige mellom tærne enn hundespor, men dette er vanskeligere å skille på barmark enn på snø, sier Skjeggedal.

Selv om ulveobservasjoner på Tromøy hører til sjeldenhetene, mener Skjeggedal at det ikke er utenkelig at en ulv kan ha kommet seg over til øya.

Avstanden mellom Tromøy og fastlandet er rundt 400-500 meter på det smaleste flere steder, og den eneste veiforbindelsen går over Tromøybrua.

- Den har mest sannsynlig svømt, men den kan også ha gått over brua. Ulver er veldig svømmedyktige, sier Skjeggedal.

Torstein Fossnes fikk uventet besøk av det han er sikker på at er en ulv tirsdag morgen. Han har tatt gipsavtrykk av sporet. Foto: Privat

Kom rett imot

Det var Torstein Fossnes på Bjelland som observerte det han er overbevist om at er en ulv, da han gikk ut for å hente posten tirsdag morgen.

— Det kom ei svær bikkje rett mot meg ved postkassa. Den var svær, men samtidig høy og tynn. Da den bøyde ned hodet skjønte jeg at dette ikke var en hund, men en ulv, sier Fossnes.

Han er utdannet biolog, og har selv forsket på dyrenes atferd. Med kun fem meters avstand til dyret, kunne han se klare likhetstrekk med gråbein.

- Den var smal over skuldrene, men hadde kraftig hode og nakke. Den lange halen gikk langt ned i bakken, og pelsen var gråsvart med noe brunskjær, og relativt tynn, forklarer Fossnes.

Stiv av skrekk

Han innrømmer at han ikke vær særlig høy i hatten da dyret kom småløpende mot ham.

— Den diltet fort mot meg. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, først var jeg stiv av skrekk. Da den var rundt fem meter unna, brølte jeg til den, og den bråsnudde og forsvant ut mot jordet, sier Fossnes.

Sammen med en nabo, som også hadde observert dyret, gikk han ut på jordet for å undersøke sporene nærmere. Fossnes målte 12-13 centimeter lange spor i jorda.

— Jeg var først i tvil om jeg skulle fortelle noen om hva jeg hadde sett, for hvem vil vel tro på at det har blitt sett ulv på Tromøy? Men da naboen også hadde sett det, og sporene var så store som de var, meldte jeg det inn. Jeg er ikke i tvil om at det var en ulv jeg så, sier Fossnes.

I tillegg til observasjonen på Bjelland, er det også meldt om mulig ulv et annet sted på Tromøya midt på dagen. Også her ble dyret observert på kloss hold, og SNO ber folk som gjør liknende observasjoner om å melde fra.

— Dersom det blir meldt om skader på husdyr, er det ikke utenkelig at det blir søkt om skadefellingstillatelse. Den må i så fall Fylkesmannen gi. Vår jobb er først og fremst bare å dokumentere skadene som måtte være, sier Skjeggedal.