— Jeg synes det er veldig fint at vi grunneiere har blitt enige med Staten om frivillig vern av Ljosådalen som naturreservat, sier Margit Dale i Valle til Fædrelandsvennen.

Naturreservat er en streng verneform. I Norge er dette den strengeste formen for områdevern som finnes, med større regulering av ferdselen enn i både et landskapsvernområde og en nasjonalpark.

Dale eier en god del av et dalføre som mange steder består av tilnærmet urskog med gamle ospetrær og furutrær som er mellom 250 og 500 år gamle. Nede i dalbunnen renner elva Ljosåni. Opp fra denne stiger stupbratte lier og fjell, noen steder 600 meter rett opp, slik som fra Ljosådalsvatnet (720 moh) til Skjerkenuten (1394) på sørsida av vannet. Hit inn går det ikke mange mennesker. Det er for tungvint.

Skog og villrein

— Det er så tungvint å drive skog og næring her inne at vi grunneiere i 2010 ble enige om at vi skulle søke om at 38.000 mål av Ljosådalen, derav 18.000 mål produktiv skog, måtte bli vernet, sier Dale. Da var området allerede en del av Setesdal Vesthei-Ryfylke landskapsvernområde.

Margit Dale er en av 10 grunneiere i Ljosådalen Naturreservat. Hun er godt fornøyd med å ha inngått avtale om frivillig vern av dette praktfulle, villmarkslignende området. En utfordring for de friluftsglade med spenning og opplevelser i fleng er denne dalen også. Foto: Johs. Bjørkeli

I tillegg til den spesielle skogen er Ljosådalen, samt naboområdet Hisdal Naturreservat i Bykle — som ble fredet i 2008 - viktige områder for villreinen. Dette er også tatt hensyn til slik at det er ferdselsforbud i Ljosådalen fra og med 25. april til og med 31. mai.Ved kongelig resolusjon den 11. desember 2015 var Ljosådalen Naturreservat et faktum. Nå kan grunneierne kun drive alminnelig skjøtsel av støylsbuer, finne ved og tømmer til disse, samt drive jakt, fiske og landbruksnæring.

Å hente seg et vedlass til garden i bygda, eller tømmer til restaurering av gamle bygninger på garden fra Ljosådalen, vil nå aldri bli aktuelt. Et lite område helt øst mot Otra er det eneste unntaket i så måte.

Av interesse for turgåere er det at det ikke er lov å hogge trær eller kappe greiner til bål. Det er derimot lov å bruke tørrekvist. Stier kan vedlikeholdes. Sanking av bær og sopp er lov, men ingen flytting av planter. Kultivering av fiskevann er lov.

Ljosådalen er magisk med en fantastisk natur.

Skogarealet avgjør erstatningsbeløpet

Til sammen fikk de ti grunneierne nær 16 millioner kroner i erstatning. Hvor mye skog de har dannet grunnlaget for hva hver enkelt fikk.

Seksjonssjef, naturarvseksjonen, Finn Katerås i Miljødirektoratet sier til Fædrelandsvennen at direktoratet oppnevnte en skogsakyndig til å forhandle med grunneierne om erstatningssummene, forslag til verneforskrift og avgrensing av verneområdet,

Vilt og vakkert. Ljosådalen Naturreservat. 400-500 meter dypt der nede renner Ljosåni. Foto: Johs. Bjørkeli

De ti grunneierne fikk disse erstatningsbeløpene:Knut Rike: 2,1 millioner kroner

Margit Dale: 2,8 millioner kroner

Anne Gunn Homme: 1,4 millioner kroner

Kjartan Osmundsen: 0,3 millioner kroner

Else Marie Lind Løyland: 3,8 millioner kroner

Ingunn Holen: 1,2 millioner kroner

Svein K.Røysland: 2,4 millioner kroner

Tone Løyland: 0,9 millioner kroner

Jon G. Løyland: 0,9 millioner kroner

Britt Inger Røysland: 0,2 millioner kroner.

— Magisk

Kjartan Osmundsen som har en mindre teig svært langt inne i Ljosådalen, sier til Fædrelandsvennen at han sjelden er der og at pengene kommer godt med.

Fisken i Ljosådalsvatnet er liten og dårlig. Siden det er så uveisomt og slitsomt å ta seg inn hit, blir det fisket minimalt. Foto: Johs. Bjørkeli

— Men Ljosådalen er magisk med en fantastisk natur, sier han.Margit Dale har brukt sine 2,8 millioner kroner til å kjøpe leilighet i Kristiansand. På den måten høster familien også i framtida en verdi av garden.

— Jeg er glad for at Ljosådalen er vernet for ettertida. Jeg synes det er fint at kommende slekter får oppleve dette spesielle og ville landskapet, sier hun.

Hisdal Naturreservat

Ljosådålen Naturreservat grenser i nord til det vel 16.000 mål store Hisdal Naturreservat i Bykle. Dette fikk sin status i 2008. Da fikk grunneierne utbetalt til sammen 10 millioner kroner for båndleggingen. Disse ble fordelt mellom Anne Turid Skarpeteig som fikk 5,2 millioner kroner og Trygve Birkeland med 4,8 millioner kroner.

«Føremålet med naturreservatet er både å sikre eit særs viktig kalvingsområde for villrein i Setesdal Vesthei og å ta vare på eit stort skog- og heiområde som er representativt for indre delar av Aust-Agder. Ein høg konsentrasjon av gamle grove furutre i området representerer restar av «kjempe-furuskogar» frå fortida, som er særs viktige for å ta i vare artsmangfaldet knytt til gamle furuskogar», heter det i verneforskriftene.

Dermed har en unik fjellskog og Europas sørligste villreinstamme for all framtid fått et 54.000 mål stort fredet område i Sørlandets flotteste villmarksområde.

Ljosådalen videre vestover inn i Setesdal Ryfylke landskapvernområde. Her stiger fjellene opp mot Rjuven, 600 meter over vannet. Grensa for Ljosådalen Naturreservat går omtrent på midten av vannet. Foto: Johs. Bjørkeli