Barnevernstjenesten i Kristiansand kommune overtok omsorgen for den nå 17 år gamle gutten i 2009. I denne tiden har han bodd i flere fosterhjem og på to institusjoner.

Loven pålegger kommunen å finne tiltak som er til beste for barnet. De må også følge opp omsorgen. Dessuten skal tjenester og tiltak være forsvarlige. I alt dette har barnevernstjenesten brutt loven, sier fylkesmannen i Vest-Agder i en fersk rapport.

«Fylkesmannen slo fast ved siste tilsynsbesøk 02.09 2014 at NN ikke får omsorgen han har krav på», heter det.

Utviklet seg i negativ retning

Det vises til at gutten har endret seg i negativ retning under barnevernes omsorg. Han er utagerende, har fremsatt trusler mot personal på institusjoner og har ruset seg. Likevel har barnevernet i liten grad sjekket hvordan det går med ham.

«Fylkesmannen kan ikke se at barnevernstjenesten har dokumentert at det i plasseringsperioden er foretatt tilstrekkelige vurderinger av om NN får nødvendig omsorg og behandling», heter det i rapporten.

Det slås også fast at gutten har opplevd å ikke bli hørt eller få informasjon om sin sak i lange perioder. På det meste viser journalnotatene at barnevernstjenesten ikke har snakket direkte med ham på ett år.

Brukt tvang 26 ganger

Etter at gutten kom på institusjon i 2011 er det brukt tvang mot ham 26 ganger. 15 av tilfellene er klagebehandlet, og sju av dem er funnet ulovlige. Fylkesmannen slår fast at dette er et høyt antall.

«Dette er forhold som i større grad burde foranledige at barnevernstjenesten iverksatte utredning med hensyn til at vurdering av tiltakets egnethet i forhold til NNs situasjon», skriver Fylkesmannen.

— Tiltross for at Fylkesmannen gang på gang slår fast ulovlig tvangsbruk, foretar ikke kommunen seg noe, sier guttens advokatfullmektige Cecilia Dinardi, som klaget inn Kristiansand kommune.

I forbindelse med tvangsbruk i november i fjor, svarte gutten med vold mot personalet på institusjonen Furuly i Mandal. Han er nå tiltalt for dette, men nekter straffskyld og viser til at han handlet i nødverge.

- Relativt sjelden

Leder for barnevernstjenesten i Kristiansand, Monica Brunner, vil ikke kommentere den aktuelle klagesaken og viser til taushetsplikten. På generelt grunnlag sier hun:

— Det er relativt sjelden at det kommer klagesaker i forhold til det store antall ungdommer vi arbeider med. Men når det skjer, er det veldig viktig at vi både rydder opp og redegjør for hvordan vi har gjort det, sier Brunner.

— Noen ganger skjer det at ungdom ikke er enig eller at man føler seg urettferdig behandlet av barnevernet. I så stor grad vi kan, prøver vi å jobbe sammen med ungdommen. Men noen ganger må vi ta beslutninger som går på tvang, sier Brunner.

Anmeldelse henlagt

Advokat Cecilia Dinardi anmeldte samtidig kommune til politiet for tjenesteforsømmelse. I september ble saken henlagt «av prioritetsmessige hensyn og dårlig bemanning», heter det i brevet fra politiet i Kristiansand.

— Det er ganske oppsiktesvekkende. Når ungdommen blir anmeldt for noe blir ikke saker henlagt. Vi ser en stadig økning av henleggelser i slike saker. De henlegges på linje med tyveri av mobiltelefoner, sier Dinardi til Fædrelandsvennen.

Hun påklaget henleggelsen til Statsadvokatene i Agder, som ikke omgjorde politiets beslutning. Etter Fylkesmannens konklusjon i klagesaken har Dinardi sendt saken på nytt til statsadvokatene.