KRISTIANSAND: — Avisen har kommet med ren løgn. Vi er blitt sammenlignet med Syd-Italia og det er kommet påstander om kameraderi. Dette må dere rette opp. Dette hører ikke bare hjemme i Pressens Faglige Utvalg, men burde kvalifisere til fengselsstraff, sa ordfører Arvid Grundekjøn umiddelbart etter at han gikk fra sin faste plass i bystyret.

Politikerne i Kristiansand diskuterte onsdag kveld revisjonsrapporten som tar for seg måten lag og foreninger i Kristiansand har fått offentlig støtte på.

Den mest synlige følgen blir at kommune skal få en innbyggerportal der lag og foreninger kan søke om kommunal pengestøtte.

— Da vil søkeprosessene bli mer åpne og flest mulig kan søke om støtte til sine gode formål, sa leder i kontrollutvalget Vidar Kleppe, og fikk flertallet med seg. Dermed følger bystyret opp den mest klare anbefalingen i revisjonsrapporten som for halvannen måned siden var kritisk til måten Kristiansand kommune delte ut penger på.

- Ikke kameraderi

Kristiansand kommune ble i november kritisert av kommunerevisjonen for kjøp av tjenester uten anbud, pengestøtte som kunne være ulovlig, og for å dele ut mange millioner kroner uten åpen søknadsprosess.

Kristne foreninger er spesielt tilgodesett, hevder rapporten.

– Man kan ikke utelukke at det finnes kameraderi i et system som dette, sa forvaltningsrevisor Stein Grøntoft i Kristiansand Revisjonsdistrikt til Fædrelandsvennen 30. november. Før behandlingen i bystyret ppåpekte ahn at det ikke er funnet noen tegn på kameraderi i kommunen, og at han ikke ville gå god for medienes "krigsoverskrifter". Revisjonen trakk også en påstand om at en søknad gikk rett til varaordfører Jørgen Kristiansen, uten veien om kommunen.

- Overdrevet kritikk

Granskingen ble gjennomført etter at Fædrelandsvennen i vår skrev at kommunen delte ut 44 millioner kroner uten åpen søknadsprosess.

Under kommunerevisjons forklaring i bystyret og den påfølgende debatten kom det frem kritikk mot Fædrelandsvennen. Ordfører Arvid Grundekjøn og Vidar Kleppe var blant dem som mente avisen har overdrevet kritikken.

— Vi får håpe Fædrelandsvennen lager like stort oppslag nå, sa Grundekjøn.

— Påstander om kameraderi hører ikke hjemme her, sa Kleppe.

Venstres Solveig Nilsen var alene om å ta til orde for store endringer i måten pengene ble delt ut på, foruten frivillighetsportalen.

Nedstemt

— Vi må ta rapporten på alvor. Den sier tydelig at balansen ikke er god nok i dag. Portal og frister gir ikke fullgodt svar på rapporten, hevdet hun. Nilsen mener dagens ordning ikke gir fri frivillighet.

NEDSTEMT: Solveig Nilsen mente Kristiansand burde vri mer penger fra bystyrets pott til søkerprosesser med objektive kriterier. Dette mente de fleste andre ville svekke lokaldemokratiet, og hun fikk bare seks stemmer for sitt forslag. Foto: Jon Anders Skau

— Det er fare for at særbehandling og kjennskap svekker demokratiet, sa hun, og ønsket å flytte mer fra politikernes prioritering til objektive og mer forutsigbare kriterier.Hun ble tverrpolitisk nedstemt.

— Slik jeg forstår Venstre så er de et liberalt parti, men her ønsker de å stramme inn og ha enda mindre demokrati, sa Hans Otto Lund (H).

— Jeg er helt uenig i mange av tildelingene, men slik er politikken. Vi har rett til å prioritere, istemte Mette Gundersen (Ap).

Portalen

Bystyret bestemte seg for å ta rapporten til etterretning og ber rådmannen gi kontrollutvalget tilbakemelding om hvordan rapporten blir fulgt opp innen 30. mai.

Bystyret skal videreføre dagens ordning med egne poster på budsjettet. Parallelt med dette skal det informeres på kommunens hjemmeside og i media om en administrativ søknadsfrist i forbindelse med budsjettprosessen innen en fast dato hvert år. Bystyret ber også om at det må opprettes en frivillighetsportal hvor all informasjon om tilskuddsordninger samt søknadsskjema finnes.

Da saken var ferdig diskutert kom Vidar Kleppe med Fædrelandsvennens utgave fra første dag avisen skrev om rapporten og la den foran journalistene. Det fikk også Grundekjøn til å stoppe ved pressebenken.

— Jeg er fullt klar over at Fædrelandsvennen verken er Frankfurter Allgemein eller Herald Tribune, men dette her er lavere nivå enn russeavis, sa ordføreren.

— Ordføreren er vanligvis en sindig mann, men nå var han sint, sa Kleppe da.