Det danske arkitektkontoret Juul Frost Arkitektfirma har i sin rapport vist at det kan bli plass til en hel helsebydel med hotell, helsehus og private klinikker på Eg. Rapporten vil bli utgangspunktet for arbeidet Ansgar Gabrielsen skal gjøre for Kristiansand kommune. Foto: Juul Frost Arkitektfirma

— Det er riktig. Jeg skal bidra med strategisk rådgivning for Kristiansand kommune, sier Gabrielsen.Den tidligere Høyre-toppen driver nå privat konsulentvirksomhet. Han har både vært helseminister og nestleder i styret i Helse Sør-Øst. Herfra har han erfaring som rådgiver Erik Sandsmark i Framtidens byer i Kristiansand kommune vil trekke veksler på:

Erfaring

— Med hans brede kontaktnett og lange erfaring håper vi å få til en samling av aktiviteter og funksjoner rundt sykehuset på Eg som kan styrke Kristiansand, sier Sandsmark.

Ikke minst Gabrielsens innsats for Oslo cancer cluster innovasjonspark ble vektlagt da han fikk tilslaget på kontrakten. Innovasjonsparken er på til sammen 36.000 kvm og bygget blir et unikt prosjekt i norsk sammenheng når det står ferdig i 2015. For første gang samles forskningsmiljøer, universitetssykehus, næringsliv og en videregående skole i samme bygg.

- Med hans brede kontaktnett og lange erfaring håper vi å få til en samling av aktiviteter og funksjoner rundt sykehuset på Eg som kan styrke Kristiansand, sier Erik Sandsmark i Kristiansand kommune. Foto: Torstein Øen

I mai la Kristiansand kommune fram omfattende skisser fra det danske arkitektfirmaet Juul Frost vist både nye sykehusbygg på opptil sju etasjer, pasienthotell, forskningsbygg og en samling av både private og offentlige helserelaterte virksomheter. En storstilt utbygging på til sammen over 260.000 kvadratmeter. Det er med utgangspunkt i disse skissene Gabrielsen skal gjennomføre arbeidet sitt.

Ett sykehus

— Hvilken betydning har beslutning om ett eller tre sykehus på Sørlandet for utviklingen av helsebydelen, Sandsmark?

— Det har egentlig ikke noe å si. Vi vil uansett se hvordan vi kan utvikle Eg med et sykehus for Kristiansand som både er bynært og utnytter samarbeid med Universitetet i Agder, sier Sandsmark.

Han sier at Garbrielsens rolle ikke blir å drive politisk lobbyvirksomhet for å få gjennomført prosjektet. Men at Gabrielsens kunnskap og erfaring fra helsevesenet vil bli nyttig særlig for å utvikle konsepter som passer inn i nasjonal helseplan.

— Nasjonal helseplan er under utvikling, og vi håper Gabrielsens deltakelse kan bidra til å få til et prosjekt som blir så bra at vi får gjennomført det, sier Sandsmark.

500.000 kroner

Gabrielsen ønsker ikke si noe mer om hva han skal gjøre, og viser til Sandsmark. Oppdraget ble lagt ut på offentlig anbud via Doffin. Kontrakten er ikke engang signert, men det er offisielt at Gabrielsen har fått tilslaget på 500.000 kroner, gjelder for ett år med mulighet for forlengelse. Sandsmark sier de nå skal snakke sammen mer konkret om hvordan Gabrielsen skal løse oppgaven.

- Hans bakgrunn som næringsminister vil ha betydning for ideen om å få til et samspill mellom privat og offentlig helsevirksomhet, sier ordfører Arvid Grundekjøn. Foto: Torstein Øen

PositivOrdfører Arvid Grundekjøn er svært positiv til Gabrielsens rolle, og trekker fram det faktum at han var næringsminister:

— Han har akkurat det på cv'en som vi trenger. Hans bakgrunn som næringsminister vil ha betydning for ideen om å få til et samspill mellom privat og offentlig helsevirksomhet. Og han er er kar som tenker selvstendige og kloke tanker, sier Grundekjøn.

Ordføreren er enig i at beslutning om ett eller tre sykehus ikke vil være avgjørende for utviklingen av helsebydelen. men:

— Dess flere kompetente mennesker som samles på ett sted, dess bedre synergieffekt og leveringsevne av helsetjenester vil vi få, sier han.