Gevinstene når det er basar i Broderheimen er ofte av solid hjemmelage kvalitet. Her fryder Svein Brokka og Bjørg Brokka Rike seg over at emmisæren har vunnet hjemmestrikket lue og votter. Foto: Johs. Bjørkeli
Det var Kulturveke i Valle sist uke. Fredag samlet nær 100 mennesker seg til hygge, loddsalg og en andakt i det tradisjonsrike bedehuset Broderheimen i Valle. Foto: Johs Bjørkeli
Gjennom 83 år har kvinnene i Oveinang i Valle gjort kjøkkentjenesten. Det er kjempehyggelig synes Liv Åkre Trydal (tv) og Birgit Hoslemo Brokka. Birgit har aldri opplevd så mange mennesker i bedehuset som fredag. Men det var nok mat. Foto: Johs. Bjørkeli
Beth Lunden med Natalie (5) og Daniel (3) Lunden Djuphagen på basar i Broderheimen på Flateland i Valle slik også mor opplevde det da hun var på samme alder. Kristine Kleiveland og Ivar Røyseland passet på loddsalget. Foto: Johs. Bjørkeli
Broderheimen i Valle sist fredags kveld. Foto: Johs. Bjørkeli

Se bildeserie øverst i artikkelen.

— Du må ikke skrive om meg. Det er ikke jeg som betyr noe, det er bedehuset, basaren og alle folkene som er her, sier en smilende emmisær Svein Brokka til Fædrelandsvennen. Han synes det er stas at avisen vil skrive om bedehusbasaren som hver høst holdes til inntekt for driften av det 83 år gamle bedehuset på Flateland i Valle.

Det er en inkluderende emmisær fra Misjonssambandet som svinser rundt i det stappfulle lokalet i Broderheimen. Han vil at hver i sær skal føle seg vel. En liten prat her, en takk både her og der for gevinstene som sambygdingene enten har laget eller skaffet til veie gratis til basaren.

På kjøkkenet arbeider kvinnene for harde livet med hjemmelagede snitter og kaker, brus og kaffe. Slik har de gjort i over 80 år. Alt er gratis. Først på 1980-tallet kom de første kvinnene inn i styret til Broderheimen. Helt greit det, syntes de.

— Det er ikke bare Misjonssambandet, men også den Lutherske Frikirka og Nordmisjonen som driver huset. Broderheimen brukes til møter, konfirmasjoner, begravelser, basarer, til klubbvirksomhet for unge og mye mer, forteller Brokka mens han gledestrålende studerer noen vakre, hjemmestrikkede votter med ditto lue som han vant.

Både barn, unge og voksne fylte Broderheimen fredagskvelden.

— De som er i tredve-førstiårsalderen nå gir ofte uttrykk for at de har så gode minner fra bedehusbasarene at de synes det er gildt å ta med seg sine barn hit igjen, slik at de også skal få oppleve denne tradisjonen som heldigvis fortsatt lever her, sier Bjørg Brokka Rike.

— Og vet du. Vi fikk inn 26.000 kroner på basaren. Det er ny rekord. Svein Brokka smiler takknemlig over støtten - og at tradisjonene fortsatt lever i Broderheimen.