— Ja, vi må nå kunne fastslå at hun fremstår som den svakeste og mest usynlige statsrådene i denne regjeringen, sier professor i statsvitenskap ved universitetet i Agder, Dag Ingvar Jacobsen.

Selv mener Sundtoft hun leverer det hun skal, og at hun nå istandsetter Norge til å ikle seg den grønne ledertrøyen i verden.

Jacobsen viser til Sundtofts gjentatte uttalelser siste år om at hun skulle bedømmes på innholdet i statsbudsjettet 2015. ## - Har ikke gjennomslag

— Når man da nesten ikke ser spor av miljøpolitisk satsing, har Sundtoft gått på et stort nederlag. Hun har ikke fått gjennomslag. Det må oppleves ganske ille for henne at ikke en gang hybridbiler tilgodeses i et budsjett som reduserer bilavgifter og at hennes eget departement må kutte over to prosent, sier Jacobsen.

Professoren legger samtidig til at Sundtoft slett ikke har noen enkel jobb som klima og miljøminister i en Frp/H-regjering.

Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet er en av mange kritikere til Tine sundtofts miljøbudsjett. - Hun sminker et tradisjonelt vekstbudsjett med grønn maskara, sa han. Foto: Reidar Kollstad

— Men uansett går en statsråd til verket med en klar forpliktelse om å gjennomføre på sitt politikkområde. Sundtoft må nå tåle at Stortinget går inn og forbedrer miljøbudsjettet hennes. I så fall vil det svekke henne ytterligere, sier Jacobsen, som ikke tror hun går av med det første likevel.- Nei, hun gjør jo få feil. Det er mangel på gjennomslag som er problemet.

Kritikken haglet mot Sundtoft fra nesten alle kanter onsdag formiddag. «Regjeringskamerat» Terje Breivik i Venstre kalte miljøbudsjettet en provokasjon.

— Hun bruker grønn maskara og sminker ett tradisjonelt vekst- og forbruksbudsjett. Dette er ikke i nærheten av det retningsskiftet vi trenger for å løse klimaproblemene. Det er mer forbruk og mer utslipp, sa leder av Naturvernforbundet i Vest-Agder, Peder Johan Pedersen.

Les også:

Mener kritikerne bommer

Selv tar Tine Sundtoft kritikken med ro, og hun mener den ikke treffer:

Tine Sundtoft .jpg Foto: Reidar Kollstad

— Når vi øker med 2,7 milliarder kroner til klimatiltak på en rekke departementers budsjett-poster, er det å satse. Det undrer meg at professor Jacobsen og andre ikke ser helheten. Vi gjør en rekke tiltak for å skape omstilling. Det er slik vi kan bevege oss inn i lavutslippssamfunnet og påta oss den grønne ledertrøyen. Jeg mener dette budsjettet et er godt klimabudsjett, sier Sundtoft. - Du kalles svak?

— Jeg synes ikke vi skal bruke slike stempler, men konsentrere oss om å diskutere tiltak for bedre klima og miljø. For ett år siden handlet det meste om klimaskepsis og begrensninger. Nå handler det om muligheter og nyskaping. Det er jeg stolt av, for bare slik når vi målet. Så vil enhver statsråd selvsagt alltid ønske enda mer.

Sundtoft mener hun har lagt fram et klima- og miljøbudsjett som er godt, og som inviterer til konstruktivt samarbeid i Stortinget.

Les også:

Omstillingsoptimist

— Vi sier vi skal ha en total gjennomgang av bil-avgifter og drivstoff i revidert. Vi lanserer en biogass-satsing, vi øker klimateknologifondet med milliardbeløp for å skape omstilling. Vi vedtar skattelette for Enøk-tiltak i private hjem. Vi satser på regnskogfond, ja listen er lang, sier Sundtoft.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

— Klimapolitikk er sektorovergripende. Det finnes ikke lettvinte løsninger. Veien til det grønne samfunnet går gjennom bred omstilling, ikke gjennom enkle symbolsaker, sier Sundtoft, som mener hun forsterker klimaforliket.- Mine kritikere tenker siloaktig om miljøbudsjettet. De ser ikke helheten, og at vi faktisk innfører en ny sektorgripende klimapolitikk som muliggjør den grønne omstillingen. Jeg er og blir omstillingsoptimist, sier hun.

Litt av kritikken

• Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik: - Det er ingen spor etter et grønt skatteskifte i budsjettet. I stedet kutter de grønne avgifter med rundt en milliard kroner. Det er en ren provokasjon, når vi vet at høyere pris på forurensing kombinert med lavere skatt på bedrifter og arbeid er en del av løsningen på klimaproblemet.

• Miljøforkjemper Heidi Sørensen: - Hvor var klima- og miljøministeren under regjeringens budsjettkonferanser?

• Fagsjef Arild Skedsmo i WWF: - De ynder å kalle seg «omstillingsoptimister», men sitter på gjerdet og venter på at omstillingen skal skje. Dette er et statsbudsjett for å forlenge fossilalderen.

• Natur og Ungdom: - Regjeringen kutter 210 millioner i skogvern. Livets bibliotek står i brann, istedenfor å ringe brannvesenet får Sundtoft utdelt bøtter».

Heikki Holmås (SV): - For første gang på åtte år, endres ikke bilavgiftene i miljøvennlig retning.

• Miljøstiftelsen Cero: - Statsbudsjettet er en klimabløff.

Fredric Hauge , Bellona: - Regjeringen strøk på sin store miljøprøve. De leverer så dårlig på miljø at det kan forandre det politiske norgeskartet: Høyre og Frp skyver sentrumspartiene rett i fanget på Arbeiderpartiet.

• Aftenposten og TV2 kåret likegodt Sundtoft til den store taperen i regjeringen, og viser til et miljø-budsjett som reduseres med over to prosent neste år. Ingen statsråder må kutte så mye.