— Veldig mange studenter står fortsatt i kø for å få bolig, sier leder for SiA Bolig, Heming Bentsen.

Etter at Studentsamskipnaden i Agders (SiA) 1406 studentboliger er delt ut i Grimstad og Kristiansand, står 1708 studenter fortsatt på venteliste for å få tak over hodet til studiestart.Mandag ettermiddag ligger samtidig 141 annonser for hybler og bofellesskap i Kristiansand og 27 annonser for tilsvarende i Grimstad ute på Finn.no.

— Vi anbefaler de som ønsker studentbolig om å bli stående på venteliste. Erfaringsmessig er det noen som er tildelt hybel som likevel ikke kommer inn på skole, mens andre hopper av like etter studiestart. Da kan det blir ledige boliger, sier Bentsen.

Stresset en uke før

Student uten hybel 3.jpg Foto: Torbjørn Witzøe

Forrige uke sto ni prosent flere i boligkø hos SiA sammenliknet med året før. På landsbasis viser årets studentboligundersøkelse at kun 14 prosent av studentene har mulighet til å bo i studentbolig.En av dem som sliter med å få tak over hodet er Eirik Magnus Rosfjord fra Lyngdal.

— Nå begynner jeg å kjenne litt på stresset. Det er veldig vanskelig å finne noe som passer for meg, sier han.

Allerede på forsommeren begynte boligjakten, men en uke før studiestart står 19-åringen fortsatt uten boplass. Han er blant de over 1700 studentene på SiA Boligs ventelister.

— Jeg skulle nok ha begynt tidligere, men lenge visste jeg jo ikke hvor jeg ville komme inn. Jeg vil aller helst bo for meg selv, og gjerne nær skolen, sier han.

Nå er han stadig innom nettsted som Finn.no for å lete etter hybel.

— Jeg forventet ikke at det skulle være så vanskelig. Alternativet nå er å bo litt hos en kompis fram til jeg finner noe eget, sier han.

- Universitetet bør ta ansvar

Leder i Studentorganisasjonen i Agder, Ruben Haugland, synes situasjonen i Agder høres kritisk ut.— Det skjer hvert år at noen gir opp og drar hjem der de kommer fra, særlig de som er nye på boligmarkedet. Det er stressende for studenter å komme nye til en by når de ikke vet om de har noen plass å sove, spise og bo, sier han.

Han mener at Universitetet i Agder (UiA) bør ta en del av skylden for den stadig voksende køen.

— Det er klart at SiA har gjort en god jobb med å bygge boliger, men det er ikke nok. Universitetet bør bli flinkere til å ta ansvar, og ikke ta inn et økende antall studenter som det ikke finnes bosted til, sier Haugland.

Privilegerte studenter

Viserektor på UiA, Marit A. Nielsen, synes Agder-studentene er heldige som slipper unna de høyeste leieprisene. Foto: Torstein Øen

Rekordmange søkere har i år fått tilbud om studieplass ved UiA. Viserektor ved UiA, Marit A. Nielsen, tar Hauglands kritikk med stor ro.— Vi kan ikke sette ned studenttallet for at det skal passe med SiAs tilgjengelige hybler, selv om det er beklagelig at kapasiteten ikke er større. Samtidig må studenter være villige til å flytte litt ut av bykjernen. Man kan ikke forvente sykkelavstand til universitetet, og vi har gode bussforbindelser ut av byen, sier hun.

Hun synes studentene i Agder har fordeler sammenliknet med studenter i andre universitetsbyer.

— Studentene her er privilegerte ved at det private markedet ikke har det samme prisnivået som for eksempel i Stavanger, sier Nielsen.