Organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF) arrangerer markeringen der Grøvan deltar som en av talerne.

— Israel har rett til å forsvare seg. Samtidig er det som har skjedd i denne konflikten tragisk, men Hamas har et hovedansvar for denne konflikten ved å lagre våpen i bygninger der sivile oppholder seg og ved at de har bygd tunneler ut fra sivile boliger, sier Grøvan.

Han er ikke medlem i MIFF, men leder Israels Venner på Stortinget. Han mener Hamas har valgt en strategi som de vet vil føre til sivile tap, slik at de kan få sympati i resten av verden.

— Jeg tror det er viktig at også Israel opplever at de har støtte. De har rett til å bestå som stat og forsvare sine grenser. Vi må kunne gi vår støtte til Israel og samtidig gi uttrykk for at det er tragisk når så mange sivile blir drept i Gaza.

Vil delta

Ifølge leder i MIFF, Conrad Myrland, venter de flere hundre til markeringen.

Onsdag ettermiddag var det ikke meldt om motdemonstrasjoner på markeringen der også Tove Welle planlegger å delta. Hun er leder av KrFU i Vest-Agder og medlem i MIFF.

— Det er en støttemarkering for Israels rett til å forsvare seg mot terroren fra Hamas og en støtte for jøder i Norge. Det er stort hat mot både jøder og israelsvenner i Norge. I tillegg har saken blitt framstilt feil i media, så derfor mener jeg det er rett å delta på en demonstrasjon for en organisasjon som prøver å få fram fakta.

- For krig

Hans Fredrik Grøvan mener markeringen er en støtte til Israel og ikke til at sivile blir drept i krig. Stortingskollega Freddy De Ruiter ber ham holde seg langt unna arrangementet.

Freddy de Ruiter (Ap) mener alle stortingsrepresentanter må holde seg unna markeringen. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det å stå med flagg og hylle Israel når 2000 er drept på Gaza, er helt malplassert. Jeg synes ikke det er rart med forskjellige syn, men sympatien må gå til de som har lidd, og protestene må gå mot Israels overreaksjon. Derfor synes jeg alle stortingsrepresentanter må holde seg unna denne markeringen, sier De Ruiter.Han mener Med Israel For Fred like godt kan forandre navn til Med Israel For Krig.

— Det er jo det den organisasjonen oppfordrer til og derfor bør Grøvan holde seg unna. Det er nesten så man kan lure på hva Israel må gjøre for at Grøvan skal reagere, sier De Ruiter.

Forsvar

Grøvan er ikke enig i at han forsvarer Israel i alt. Han mener blant annet at Israel kunne ha valgt en mer forsiktig linje i å tillate bosetninger på Vestbredden.

— Og når det gjelder Israels handlinger i Gaza?

— Det er en tragedie at så mange barn har blitt drept. Men så langt jeg kjenner konflikten, kunne det vært unngått. Hamas har valgt en strategi som de vet fører til at de får mye sympati fra resten av verden. Det er en kynisk måte å utnytte sivilbefolkningen på.

De Ruiter slår tilbake:

— Det er en elendig argumentasjon. Jeg ville aldri forsvare Hamas, men det gir ingen legitimitet til å drepe uskyldige mennesker. Som den store militærmakten, har Israel et soleklart ansvar.