flåttsenter2.jpg Foto: Tore André Baardsen

Sammen med pappa Bjørn Tallaksen og broren Robin skulle de på ferie. Men i et par uker hadde Benjamin klaget mer og mer over stiv nakke og hodesmerter.

— Jeg hadde veldig vondt i hodet, og jeg fikk nesten ikke sove, forteller seksåringen fra Slettheia i Kristiansand.

Derfor tok mamma kontakt med fastlegen, som ikke fant noe galt, og sendte dem hjem igjen med antydning om at det kunne være han hadde ligget forkjært.

Smerter

— Da hadde han hatt smerter i over en uke, og fastlegen snakket ikke noe om flåttsykdom, forteller Hege.

Få dager etter hadde Benjamin det fortsatt veldig vondt, og mamma Hege ringte legevakta i Kristiansand som sa de måtte komme.

Sykepleier sjekket feber, som han ikke hadde, og om det kunne være hjernehinnebetennelse. Det ble utelukket, og de ble bedt om å sette seg og vente på tur.

Etter langt over to timer var Benjamin helt ute av seg, og Hege spurte sykepleieren om ikke Benjamin snart kunne bli undersøkt av legen.

Palmesus

— Vi fikk til svar at det var så mange skadde deltakere fra Palmesus at vi måtte vente. Da ble jeg sint, men det hjalp ikke, sier Hege.

Hun fikk beskjed om at det ikke ville bli noen legeundersøkelse. De kunne bare dra hjem igjen, spise Paracet og så ville dette gå over av seg selv. Ingen sa noe om mulig flåttsykdom, ifølge Hege.

Så hun gav seg og de dro hjem.

Ferie

Likevel fortsatte smertene, og like før de skulle reise på ferie til Sverige kontaktet hun fastlegen igjen. Heller ikke denne gangen fant fastlegen noe alvorlig, og flåttsykdom ble heller ikke denne gang nevnt som mulig årsak, og de reiste til Sverige.

I en karusell på Liseberg i Gøteborg oppdager plutselig pappa Bjørn at noe er galt med sønnen.

Øyet sank ned

— Det ene øyet sank liksom ned, og han smilte bare med den ene siden av ansiktet, sier Bjørn.

De kom seg til sykehuset, som iverksatte grundige undersøkelser.

— En lege sa det kunne være en liten hjerneblødning, men at det mest sannsynlig var flåttsykdom, sier Hege som ble svært redd for sønnen sin.

For å få avklart om det var flåttsykdom, måtte det foretas en spinal-undersøkelse, hvor man trekker veske ut fra ryggraden. Da er det svært plagsomt å sitte i bil lange strekninger. De valgte å kjøre til Norge, til Elverum, hvor det ble påvist Borreliose og han ble satt på antibiotikakur umiddelbart.

— Selv om han ikke har hatt den typiske, røde ringen, og vi aldri har sett at han har hatt flått på seg, var det altså flåttsykdom, sier Hege.

Klage

Rolf Jarnes, leder av Kristiansand legevakt, er på ferie og kjenner ikke til saken. Han skriver i en sms at legevakten vil undersøke hva som har skjedd dersom familien klager på behandlingen.

— Det vil vi gjøre. For jeg opplevde at vi ikke ble tatt på alvor. Vi står fram i avisen nå, for å gjøre foreldre oppmerksomme på disse symptomene, og fortelle at de ikke må gi seg selv om helsepersonell avviser dem, sier Hege som selv er utdannet helsefagarbeider.

Benjamin må nå daglig inn for halvannen times antibiotikabehandling ved Sørlandet sykehus. Lammelsen er nesten borte og hodeverken merker han ikke noe til lenger.

Burde vært undersøkt

flåttsenter2.jpg Foto: Tore André Baardsen

Symptomene Benjamin hadde på legevakta gav grunnlag for mistanke om flåttsykdom. sier overlege og spesialist i nevrologi, i Randi Eikeland.— Det er ikke et absolutt kriterium at man finner den røde ringen, sier Eikeland som er leder for Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer (NKFS) ved Sørlandet sykehus. Hun har ikke satt seg inn i saken til Benjamin, men når hun får referert symptomene og varigheten på dem, mener hun flåttsykdom er en av diagnosene som burde vært undersøkt.

50 til 100 barn

Barnelege Dag Tveitnes i Stavanger gjorde doktorgradsarbeid på Borreliose hos barn og fant at 70 prosent av tilfellene av nevroborreliose hos barn var typiske tilfeller som Benjamins med ansiktslammelse. Cirka hvert tredje registrerte tilfelle av borreliose er barn. Det er mellom 50 og 100 barn i året.

— Utsiktene for barn som er smittet av flåttsykdommer er veldig gode, de aller fleste blir helt friske med antibiotikabehandling, sier Eikeland. En svensk studie viser at bare 11 prosent får noe restlammelse i løpet av de første seks månedene, men ingen utmattelse, hodepine eller andre plager.

Ansiktslammelse

Smerten i halve hodeter ofte starten på ansiktslammelsen. Det er vanlig å få smerter, overfølsomhetog ubehag noe før lammelsen blitt synlig, og kombinert med nakkestivhet bør man tenke på at det kan være begynnelsen på nevroborreliose, opplyser Eikeland.

Hun er glad familien Tallaksen står fram og setter søkelys på temaet.

— Dette er en klassisk historie som både foreldre og helsevesenet kan lære av, sier Eikeland.