— Vi gjør vårt for å dempe konflikten mellom syklister og bilister, forteller Del Veien-kampanjens prosjektleder Signe Gunn Myre ved Statens vegvesen til Fædrelandsvennen.

Del veien er en kampanje under Statens vegvesen som startet i 2013, og har til hensikt å bedre forholdet mellom bilister og syklister.

Må dele veien

— Vi har ikke tatt noe parti. Syklister og bilister har lik rett til veien og må selvfølgelig dele på den, sier Myre.

De nye skiltene skal minne bilister og syklister på nettopp det.

— Alle skiltene skal være på plass i løpet av tirsdag. De vil bli satt opp utenfor tettbebygde strøk og steder med mye sykkeltrafikk.

Vellykket test

Ifølge Myre ble det gjort en test i Maridalen i Oslo i fjor.

— Vi hadde undersøkelser med og uten skilt, og både bilister og syklister opptrådte mer aktsomt når skiltet var oppe, sier Myre.

Totalt 10 skilt blir plassert i Aust- og Vest-Agder. Se oversikt i kartet øverst i saken (Kartet viser cirka plasseringer).

Thor Hushovd før skilt-markeringen tirsdag formiddag. Foto: Statens vegvesen

Hushovd-markeringDen tidligere sykkelproffen Thor Hushovd markerte tirsdag formiddag oppsettingen av skiltene, med å sykle langs Gamle Mossevei mot Tusenfryd.

Turen var i regi av Statens vegvesen for å vise frem skiltene.

— Det betyr mye å ha et navn som Hushovd med på laget, sier Myre.

Erfaringer på godt og vondt

Daglig leder i Kristiansand Cykleklubb, Jan Kåre Eriksen, tror at skiltene kan gjøre både syklister og bilister mer bevisste.

Jan Kåre Eriksen Foto: Arkiv

— Jeg tror at begge parter tenker litt ekstra, og at det kan avverge flere uheldige situasjoner.Som syklist har Eriksen opplevd flere skumle episoder.

— Jeg har opplevd biler som kjører tett inntil siden din i 80 km/t, selv om de har en hel vei av ta av. Det er bare for å markere, sier Eriksen.

Han håper skiltene kan mykne opp litt i den spenningen som tidvis er tilstede mellom bilister og syklister.