Jobber med planer om ny kino sentralt i Kristiansand

Kinoen i Kristiansand har gitt kommunen inntekter på 45 millioner de siste årene. Men Kino Sør er ikke fornøyd med dagens lokaler og jobber med å få etablert en ny kino sentralt i Kristiansand.

Publisert: Publisert:

Kino Sør har vært på jakt etter nye lokaler når leiekontrakten her i Vestre Strandgate utløper i 2023. Hvis de ikke finner et godt alternativ vil de bli værende i dette bygget Foto: Kjartan Bjelland

  • Kjetil Reite

KRISTIANSAND: Foreløpig er saken på utredningsstadiet og Kino Sør vil ikke si hvem de forhandler med eller hvor det kan bli aktuelt å etablere en ny kino.

Men det er klart at det i så fall blir i Kvadraturen eller randsonen siden dette er et krav i konsesjonen.

– Vi er i dialog, og så får vi se om vi kommer i mål eller ikke. Om det er noe vi kan få realisert eller ikke, vet vi ikke. Men vi håper å ha et svar før sommeren, sier kinodirektør Kim Skarning Andersen til Fædrelandsvennen.

Les også

Fønix er ikke lenger Fønix

Les også

Vil beholde USA-grense på film i Kristiansand

Ikke optimalt

Dagens leieavtale i det gamle lokalet i Vestre Strandgate går ut i 2023 og Kino Sør synes ikke disse lokalene optimale. Dagens bygg er gammelt og driftsutgiftene øker. Derfor begynte selskapet å se seg om etter nye lokaler.

– Vi har hatt kontakt med alt av eiendomsbesittere, sa Andersen i by- og eierskapsutvalget tirsdag.

Han var i utvalget for å informere om kinodriften og for å presentere foreløpige resultat for 2019.

Ifølge Andersen er det kun den aktøren de er i kontakt med nå som er aktuell. Hvis ikke dette går i orden, må de bli værende i Vestre Strandgate.

– Vi er avhengige av å finne et sted som er stort nok. I tillegg er plassering, synlighet og pris viktig, sier Andersen til Fædrelandsvennen.

Han vil ikke si noe om det er en privat eller offentlig eid aktør de snakker med for tiden.

Kinodirektør Kim S. Andersen presenterte tirsdag foreløpige tall for 2019. Kristiansand kommune har i perioden 2014-19 fått et utbytte på kinoen på til sammen 45 millioner. Foto: Kjetil Reite

Går i pluss

Kino Sør står for kinodriften i Kristiansand og en del andre sørlandsbyer. Selskapet er eid av Kristiansand kommune (51 prosent) og konsernet Egmont (49).

Kinoen har vært god butikk for eierne. Etter oppkjøpet i 2014 har Egmont tjent inn hele kostnaden de hadde da de kjøpte seg inn i kinoen. Kristiansand kommune har også hatt gode inntekter. Siden salget i 2014 har kommunen tatt et utbytte på til sammen 45 millioner. Da er salgssummen inkludert.

For 2019 ligger det an til et resultat før skatt på 5,7 millioner for den delen av kinodriften som Kristiansand kommune er involvert i. Beløpet som da er disponert for utbytte er 4,4 millioner. Dette er likevel foreløpige tall som ikke er revidert.

Eierne avgjør

Hvor vidt kinoen i Kristiansand skal inn i nye lokaler blir til syvende og sist et spørsmål for eierne. Det vil si majoritetsaksjonær Kristiansand kommune.

Ifølge aksjonæravtalen har Kino Sør en forpliktelse til å drive forretningsmessig.

– Hvis Kino Sør får en leieavtale som viser at det blir lønnsomt for selskapet å flytte, så har eierne en forpliktelse fra aksjonæravtalen, sier Terje Fjellvang, økonomidirektør i Kristiansand.

Tjener på kiosk

Totalt hadde Kino Sør en omsetning på 65 millioner i 2019. 28 prosent av inntektene kommer fra kiosk, mens 63 prosent kommer fra billettinntekter.

– Vi er litt som en bensinstasjon som tjener på pølser, men ikke billetter, sa Andersen.

Totalt var det 382.534 besøkende i Kino Sør i 2019. For 2020 har de laget en prognose der de regner med at 415.000 personer vil besøke kinoen. Ifølge Andersen er besøkstallene i stor grad styrt av været og hvilke filmer som kommer.

– Og ikke noe av dette er det vi som styrer.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Kjetil Reite kjetil.reite@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Kino
  2. Egmont
  3. Kristiansand kommune