OPPGAVER: Dette er familiens nye system. På innsiden av døren til ett av kjøkkenskapene, henger en liste med oppgaver guttene skal gjøre. For hver oppgave får de noen kroner i ukelønn. Guttene krysser av etter hvert. Hvis de er veldig flinke, kan de tjene 100 kroner på en uke. Foto: Kjartan Bjelland
RYDDER SELV: Å rydde sitt eget rom er også blant pliktene til Bernhard og Theodor. Hver lørdag må de støvsuge og vaske gulvet selv. Her er brødrene på Bernhards rom. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Det er opp og ned hvor flinke de er, men det forventes i alle fall at de hjelper til i det som er daglige oppgaver, sier Julie Nøstvold.

Med tre gutter i huset, og fjerdemann på vei, synes hun det er viktig at alle bidrar.

— Jeg vet ikke om størrelsen på barneflokken også har noe å si. Vi kan forvente mer av dem, kanskje, siden vi blir en stor familie.

Oppgaver

Bernhard og Theodor hjelper til med å dekke på og å rydde av bordet ved måltider. De setter inn i oppvaskmaskinen og går ut med søpla.

Hver lørdag skal de støvsuge og vaske rommet sitt. De skal holde orden i klesskapet, og bærer selv rent tøy på plass. De skal rydde sko og sekker etter seg, og ta med seg tingene ut av stuen hver kveld.

— Jeg synes det er litt kjipt å vaske og støvsuge rommet, men jeg gjør det fort så jeg er ferdig med det. Da er den saken ute av verden, sier Bernhard.

Jenter gjør mer

En gang i uken går de på butikken for å handle småting. Og de smører stort sett sin egen niste før skolen.

— Det er litt deilig, for da kan man vite hva man får på matpakka, og velge det man liker på matpakka, mener Bernhard.

Bernhard (11) har deltatt i Agderforsknings undersøkelse om tiåringers levekår. Undersøkelsen avdekker blant annet at jenter fortsatt gjør mer enn gutter i hjemmet.

— Jeg synes det høres litt normalt ut, faktisk. Jenter tenker kanskje litt mer på renslighet. Men jeg er ikke sikker. Noen er jo litt mer sånn sløve, sier Bernhard.

Lillesøster

— Jeg liker jo å tro at jeg er en sånn mamma som ikke syr puter under armene på dem. I og med at de er gutter, synes jeg faktisk det er veldig viktig å lære dem å hjelpe til i huset. Med tanke på fremtidige partnere, sier Nøstvold.

I magen hennes ligger en liten jente.

— Jeg tenker en del på det, om jeg ubevisst kommer til å oppføre meg annerledes mot henne. Jeg håper ikke det, sier Nøstvold.