KRISTIANSAND: — 22. januar møter vi politikerne på Grand Hotell i Oslo. Der utfordrer vi samtlige partier: Hvem vil støtte oss, hvilke partiet kan love støtte til senteret for barn som er offer for vold og overgrep? Jeg er partipolitisk uavhengig, men vil be alle stemme på de partiene som er enig med meg, de som kan love oss støtte, sa Ada Sofie Austegard til applaus fra salen i Kilden som mandag ettermiddag så henne bli tildelt Erik Byes Minnepris under åpningen av Protestfestivalen 2012. ## Takketale

Mens publikum ventet en takketale, kvitterte hun fra scenen med å lansere planene for Stine Sofies Stiftelses neste store prosjekt.

- Er ikke 20 millioner årlig ganske mye penger?

— Det er et piss i havet, sier Austegard bestemt men med et fornøyd smil.

Stiftelsen planlegger nå en landsomfattende kampanje for å samle inn penger til byggingen av senteret, som skal åpne dørene 19. mai 2015 — 15 år etter at datteren Stine Sofie (8) og venninnen Lena (10) ble voldtatt og drept i Baneheia.

Livsglede for barn

Vi skal ta imot 500 barn i året som har vært utsatt for vold og overgrep. Vi skal lære dem mestring og gi dem livsglede

— Vi skal ta imot 500 barn i året som har vært utsatt for vold og overgrep. Vi skal lære dem mestring og gi dem livsglede. Hos oss kan de møte andre barn i samme situasjon og få positive opplevelser. Samtidig vil vi ta imot dem som er trygge omsorgspersoner i barnas liv, og lære dem hvordan de bli trygge personer for barna etter vold og overgrep, forteller Austegard.

Lang kamp for respekt

Erik Byes Minnepris får Austegard for sin utrettelige og modige kamp for de minste ofrene: Barn som utsettes for vold og overgrep. I dag har stiftelsen seks ansatte på heltid.

— Vi skal fortsette å avdekke vold og overgrep mot barn. Det har vært en lang og tung vei med mange tøffe tak der vi har stått mye alene. Men fra å ha blitt sett på som den store fienden som skulle rasere rettssystemet, blir vi nå møtt med anerkjennelse og respekt. De som var imot oss, ser nå at vi hadde rett, sier Austegard.

- Merker du forskjell på hvordan folk i systemet møtte deg før, og hvordan de møter deg nå?

— Til å begynne med ble jeg møtt med empati og omsorg. Litt sånn: Hun må få si det, ettersom hun er moren til Stine Sofie. Nå blir vi møtt med respekt ut fra det vi har utrettet. De trodde stiftelsen bare var noe en mor i sorg etablerte for å finne på noe å gjøre. Men det var aldri det Stiftelsen handlet om. Vi ville sikre rettighetene til ofrene. Det var målet fra dag én, og er det fortsatt, sier hun.