KRISTIANSAND: — Det gedigne russiske skipet på over 114 meter og med mastehøyde på over 51 meter er en attraksjon i seg selv. Det kommer garantert til å bli en av de store publikumsmagnetene våre. Vi er derfor svært glade for at ”Kruzenshtern” nå har meldt seg på, sier prosjektleder for Tall Ships Races i Kristiansand, Bjarne Ugland.

Så langt er 74 skuter påmeldt, og han regner med å kunne nå målet for 100 skuter innen fristen utløper 1. mai.

Bark

“Kruzenshtern” er med sine 114,5 meter verdens nest lengste seilskip etter “Sedov”, som også er russisk. Skuta ble bygget I Tyskland i 1926, som et av fem klipper-skip for Flying P-linjen. Det opprinnelige navnet var da "Padua".

Skuta har tydelige kanonluker på skutesidene, ment for å skremme vekk pirater i østlige farvann.

Til sammenligning er skoleskipet Sørlandet 57 meter langt, altså bare halvparten av "Kruzenshtern".

Fyller hele havna The Tall Ships' Races er en internasjonal langdistanse-kappseiling for store seilskip med utgangshavn i Antwerpen i Belgia. Skutene vil i 2010 seile til Aalborg i Danmark, videre til Kristiansand og ende opp i Hartlepool i England.

For å få plass til alle skutene i Kristiansand har havneledelsen sagt seg villig til å avse samtlige kaier i Østre og Vestre havn under arrangementet. Det vurderes også om man skal leie lektere for å få plass til alle skutene i havnene.

— Samarbeidet med næringslivet har vært utmerket i denne forbindelse, og det er prisverdig at aktørene i Kristiansand havn er villig til å ofre kaiplass og penger for å gjøre arrangementet mulig, mener Ugland.