KRISTIANSAND: I slutten av januar konkluderte Stiftelsestilsynet med at tildelingen på 323 millioner er et ulovlig angrep på milliardstiftelsens grunnkapital. Tilsynets beslutning om tilbakebetaling fører nå til en hodepine for Kilden.

Pengene, som utgjør nærmere en femtedel av budsjettet, er nemlig brukt opp. Ordfører Per Sigurd Sørensen er opprørt over mangel på smidighet fra tilsynet.

Gransket

Etter stiftelseslovens paragraf 14 skal enhver stiftelse ha en grunnkapital ved opprettelse. Cultivas grunnkapital består av Kristiansand kommunes salg av Agder Energi-aksjer beløpende til 1,44 milliarder kroner.

Bystyret besluttet at disse pengene skulle overføres til Cultiva, opprettet for å sikre arbeidsplasser og gode levekår i Kristiansand.

I 2005 ble stiftelsesloven skjerpet betydelig, og det mistenkes at ikke alle tildelinger Cultiva har gjort har fulgt lovens bokstav.

Stiftelsestilsynet besluttet i januar derfor å granske samtlige tildelinger gjort i perioden 2005-2009. — Med bakgrunn i opplysningene vi har fått for 2009, i tillegg til avtalen med Kilden, ba vi om å få tilsendt dokumentasjon for de fire foregående år, sa seniorrådgiver Øystein Fosstvedt i tilsynet til Fædrelandsvennen.

Ulovlig

  • Vi har slått fast at vi anser konstruksjonen med denne låneavtalen som en utdeling til Kilden. Utdelingen er ulovlig fordi grunnkapitalen i Cultiva er bundet, sier seniorrådgiver Øystein Fosstvedt i Stiftelsestilsynet til Dagens Næringsliv torsdag.

— Dessuten er utdelingen rettet til selskapet Kilden iks - det interkommunale selskapet som kommunen selv kontrollerer. Det er kommunen som har etablert Cultiva, og denne typen utdeling til stifteren er forbudt, sier Fosstvedt.

Nå må alle pengene betales tilbake til Cultiva, og Kilden iks må nå finne en vei ut av uføret, for pengene står ikke på bok lenger.

— Det blir nok en utfordring for Kilden, ja. Men det er ikke noe som er relevant for oss å forholde oss til. Det er ikke et moment vi har anledning til å ta hensyn til, sier Fosstvedt.

Frem og tilbake

De 300 millionene må uansett etter loven betales tilbake til Cultiva, deretter vil pengene antagelig bli betalt tilbake igjen, dersom juristene finner en løsning på kattepinen.

— Cultiva jobber på spreng med dette nå, sier ordfører Per Sigurd Sørensen (H) til DN.

Og legger til:

— Jeg må si jeg hadde forventet en langt større smidighet fra tilsynets side, sier Sørensen.