KRISTIANSAND: Fra 2008 til 2009 var det en økning på hele 30 % beslaglagte førerkort i Agder og Rogaland på grunn av rus. Distriktsjef i Trygg Trafikk i Vest Agder, Liv Falkum, har sett en endring i rus og bilkjøring de siste årene

— Før var det hovedsakelig mest alkoholpåvirket kjøring, men i de siste årene har vi sett en økning i antall hendelser hvor bilister er tatt med flere stoffer i blodet. Bilister som har tatt narkotika eller piller har også lettere for å slippe unna kontroller ved veien, fordi politiet ikke har utstyret til å få has på dem, sier Falkum til fvn.no.

I løpet av 2010 skal det komme et måleinstrument kalt ”narkometer” som kan vise om bilistene er påvirket av stoff. I mellomtiden kan rusa personer kjøre rundt på veiene, og med stor sannsynligheten uten å bli tatt. Nestkommanderende i UP i Agder og Rogaland, Kjell Arne Fossheim, sier de har egne metoder for å få has på problemet.

— Akkurat nå har vi ikke utstyr til å avsløre bilførerne på en enkel måte. Men vi arrangerer flere kurs og har godt trente betjenter til å avdekke rus.

Ifølge Fossheim har UP prosedyrer som de går igjennom for å få tatt dem.

— Vi må se på hver enkelt om vi får en mistanke til dem, gjør vi det, tar vi dem med til legen for prøver. Med narkometer vil det bli mye enklere for oss å avsløre dem og det vil gå mye fortere, sier Fossheim.

Liv Falkum er opptatt av at folk får informasjon og blir bevisstgjort på hvor stort problemet er

— Vi bruker trafikkskadde personer i våre kampanjer for å synliggjøre konsekvensene av hva som kan skje hvis uhellet inntreffer. Det er viktig å nå ut til de unge med en klar beskjed om at dette ikke skal forekomme.