LILLESAND: Høvåg-jenta kom hjem til Norge dagen etter at hun fylte 20 år. I går kveld var familie og venner samlet til festligheter hjemme i Høvåg.

— Vi er veldig glade for at hun er hjemme. Nå feirer vi med venner og familie sa 20-åringens far, Hallgeir Øygarden, da Fædrelandsvennen møtte ham på trappa hjemme i Høvåg i går kveld.

På vei opp mot huset kunne det høres glade stemmer lang vei. Datteren var trygt hjemme i huset, men ønsket ikke å møte pressen.

JUSTIS: Lillesand-kvinnen kan ikke utleveres

Fikk nødpass av UD

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at hun fikk tilbakelevert sitt norske pass fra bolivianske myndigheter etter at hun ble løslatt mot kausjon i oktober i fjor. Kvinnen ble løslatt etter at en domstol konkluderte med at det ikke var gode nok grunner til å mistenke henne for delaktighet i smuglingsforsøket.

Rømte hjem til Norge

– I slutten av januar søkte hun om nytt pass, med den begrunnelse at det passet hun hadde var ødelagt. Vedlagt søknaden lå en attest fra Folkeregisteret om at hun hadde skiftet etternavn. 8. februar utstedte generalkonsulatet i La Paz et nødpass med gyldighet i ett år, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NTB.

10. februar informerte den norske ambassaden i Buenos Aires det bolivianske utenriksdepartementet om at kvinnen hadde skiftet navn og fått utstedt et nytt pass.

Ingen kontakt

– Det ble også oversendt kopier av både det gamle og det nye passet. Samme dag fikk ambassaden i Buenos Aires bekreftet fra boliviansk UD at denne informasjonen var mottatt, og at den var videreformidlet til Interpol i Bolivia, sier Elsebutangen.

Ifølge UD hadde ambassaden i Buenos Aires telefonkontakt med kvinnen på kvelden 10. februar. Hun befant seg da i Cochabamba.

– Etter det hadde ikke ambassaden eller UD noen kontakt med kvinnen, sier Elsebutangen.

Kvinnen kom til Norge søndag 14. februar.

20-åringen var en av tre norske kvinner som ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba med over 22 kilo kokain i mai 2008. Rettssaken mot de tre skulle starte i april, etter flere utsettelser.

Allerede siktet i Norge

20-åringen risikerte en lang fengselsstraff i Bolivia dersom hun ble kjent skyldig etter tiltalen der, men hun risikerer tiltale og straff også i Norge.

Kripos vil allerede mandag vurdere hva man skal gjøre videre.

I Bolivia er strafframmen opp mot 30 års fengsel. I Norge ble to kvinner nylig dømt til seks års fengsel etter at svenske tollere fant 6,2 kilo flytende kokain i bagasjen deres da de var på vei fra Brasil til Norge.

Allerede fra før av var Lillesand-kvinnen og de to andre som ble tatt med kokain i bagasjen i Bolivia, Madeleine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19), formelt siktet av Kripos.

— Vi har ikke innledet etterforskning mot dem i Norge, men politiet i Bolivia ba Kripos om bistand. For å få gjennomført forskjellige etterforskningsskritt i Norge, ble de tre da siktet, sier politiadvokat Joakim Staff i Kripos til Aftenposten.no.

Staff kjente ikke til at 20-åringen fra Lillesand hadde rømt fra Bolivia hjem til Norge før Dagbladet og så TV2 fortalte om det søndag kveld.

— Det var en overraskelse for oss. Vi vil nå vurdere hva vi skal gjøre videre i denne saken, sier Staff.

Trodde ikke på rettferdighet

20-åringen som nå er tilbake til Norge ble i fjor høst løslatt mot ukentlig meldeplikt, mens de to andre måtte fortsatt sitte fengslet.

– Det er flere grunner til at hun valgte å reise fra Bolivia. Men etter at rettssaken mot jentene ble utsatt i desember, så mistet hun alle illusjoner om en rettferdig rettssak i Bolivia, sier 20-åringens norske advokat Carl Bore til TV 2. Ved hjelp fra familiemedlemmer ble kvinnen smuglet ut av Bolivia og inn i et naboland. Derfra fløy hun hjem til Norge.

– Utsettelsen var en økonomisk katastrofe for min klient og hennes familie. Det ble gjort omfattende forberedelser fra vår side før saken skulle opp, men så blir saken utsatt fordi det ble påstått at et perifert vitne ikke hadde dukket opp, forklarer Bore.

– Ingen marinejegere

Advokaten sier kvinnen ikke har noen planer om å reise tilbake til Bolivia når rettssaken starter til tross for at familien har betalt 200.000 kroner i kausjon. Til sammen har familien brukt over tre millioner kroner på å få datteren fri.

— Vi kunne ikke gjøre stort mens hun var der og mistet troen på rettferdighet. Vi fryktet en ny utsettelse når saken skulle opp til våren, og ble fortalt at saken ville bli henlagt om det tok mer enn tre år, sier 20-åringens far, Hallgeir Øygarden, til Fædrelandsvennen.

Han sier han hadde klare indikasjoner på at de to andre tiltalte ville prøve å legge skylden over på hans datter.

Han vil ikke kommentere hvordan flukten foregikk.

– Jeg kan ikke gi noen detaljer, men jeg kan si at det var ikke noen marinejegere involvert, sier Øygarden til Fædrelandsvennen.