Les også og se bildegalleri: Rumenske tiggere bor under Vesterveibroa

KRISTIANSAND: – Å, nei, nei, nei. Å, kjære deg, utbryter Kari Klingsheim når hun får se bostedet til noen av tiggerne i Kristiansand, som bor under Vesterveibroa ved ferjekaia.

– Dette er mye verre enn jeg hadde forestilt meg. Det er forferdelig. Her sover de altså. Jeg hadde aldri trodd at noen levde sånn i november måned, fortsetter Klingsheim, mens tårene strømmer.

Ti personer

Angelina Dorina og Filipina Michlescu, to tiggere fra Romania, har nettopp vært hos Frelsesarmeen og fått matposer og hvert sitt par nye sko. De følger oss til stedet hvor de bor og overnatter når de ikke tigger i Kvadraturen; blant søppel og kjølige murvegger.

– Det er kaldt her om natten, sier Dorina.

– Har du barn hjemme i Romania?

– Ja, tre stykker, sier hun, og blir rørt over spørsmålet.

– Har dere mulighet for å dusje og vaske dere her i byen?

– Nei, vi har ikke vann, så vi kan ikke vaske oss, svarer Michlescu.

Under tak

Kari Klingsheim har ikke tidligere besøkt tiggere der de bor, selv om hun kjenner dem gjennom arbeidet til Frelsesarmeen.

– Jeg trodde kanskje de sov ute om sommeren – og i bilene sine når det var kaldere. Under broa er det trekk fra sjøen og eksos fra trafikken. De bor her fordi det er under tak, sier offiseren.

– Har politiet vært her, spør Klingsheim kvinnene.

– Politiet synes synd på oss. De er veldig gode med oss. Det takker vi Jesus for, smiler kvinnene.

– Dette er kvinner med en sterk kristen tro, samt en overlevelsesevne vi bare kan se langt etter. Dette er mine søstre, påpeker Klingsheim, og gir de to kvinnene en god klem.

Kafétilbud

Frelsesarmeen i Kristiansand møter tiggere, som hovedsakelig kommer fra Romania, gjennom et ukentlig kafétilbud på tirsdager og torsdager. Språkbarrierer er den største utfordringen.

– De kan minimalt med engelsk, og vi kan ikke rumensk. Men vi har i hvert fall kommet så langt at de kommer til oss, sier Klingsheim.

– Hva vet du om situasjonene deres i hjemlandet?

– Min opplevelse er at det ofte er familier som kommer til Norge for å tigge, mens besteforeldre passer barna hjemme i Romania, sier hun.