Foto: fvn.no montasje

FARSUND: 29. august i år kjørte fire litauere – i alderen 21 til 47 år – seg fast med bil på en tursti i Sundslia i Flekkefjord. Samme dag ble de pågrepet og kjørt til arresten i Kristiansand, hvor de ble ilagt hver sin bot på 5000 kroner. Deretter ble de løslatt.

Men det var ikke slutt med det.

Politiet undersøkte bilen noen dager senere litauernes bil og der fant de mye som ikke tilhørte utlendingene. Politiet tok med seg tyvegodset og etter hvert dukket det opp flere anmeldelser. Politiet gikk også ut med etterlysning på fvn.no for å få tips fra folk som kunne kjenne til tyvegodset.

– To båteiere, som møtte på politistasjonen i Flekkefjord, gjenkjente gjenstander fra beslaget som tilhørte dem. De ble med politiet til der den aktuelle bilen sto.

Politiet i Flekkefjord begynte å nøste i saken og fikk varetektsfengslet mennene. Etterforskningen knyttet mennene til flere tyverier i distriktet.

Listen over tyverier de fire ble satt i forbindelse med er lang.

*** Lørdag 20. august**

Tyveri av Boss Marine CD-spiller, Field 8X21-kikkert og FSE Robline Fenderline tau fra en avlåst Bayliner 308 i Feda småbåthavn.

*** Fredag 26. august – mandag 29. august**

Tyveri av to bokser med sluker og en Abu Garcia-fiskestang fra båt ved båthavna i Østre Strandgate i Kristiansand.

*** Søndag 28. august – mandag 29. august**

Tyveri av Sony radio/dvd-spiller, Garmin gps-kartplotter og diverse fiskeutstyr fra avlåst Carat-båt i Feda båthavn. Døren ble sparket inn.

*** Søndag 28. august – onsdag 31. august:**

Tyveri av cd-spiller, fiskestenger og diverse alkoholholdige drikker fra avlåst AC 880 Cabincruiser ved båthavna på Feda.

*** Søndag 28. august – onsdag 31. august**

Tyveri av øl, et fastmontert stereoanlegg og et fotoapparat fra en avlåst båt i Feda småbåthavn.

*** Mandag 29. august – onsdag 31. august**

Tyveri av Canal Digital-tuner, radio/cd-spiller og Nokia mobiltelefon fra avlåst campingvogn i Kommandørveien i Kristiansand.

*** Søndag 29. august – tirsdag 30. august**

Tyveri av diverse fiskestenger og fiskeutstyr, ett Eagle ekkolodd, en Magellan gps og en VHF-radio fra en avlåst båt i Feda båthavn.

*** Onsdag 31. august**

Tyveri av kaffekjele og taklys fra en avlåst Windy 9000 Targa i Feda småbåthavn.

Den ene litaueren ble også tatt for å ha oppgitt falske identitetsopplysninger til en politimann som stoppet ham i Parkgaten i Flekkefjord 29. august.

To av litauerne nektet i retten for alt, mens to av de tiltalte erkjente delvis skyld. Aktor la imidlertid ned påstand om at to av mennene ble dømt for heleri i stedet for tyveri i flere av postene.

– Det fremstår for retten som hevet over enhver rimelig tvil at de kom til Norge med det forsett å begå vinningskriminalitet, som et felles prosjekt. I forhold til det straffbare vil det da være uten betydning hvem som konkret utført hver enkelt handling, skriver retten i dommen.

To av mennene har forklart at de kom til Norge for å søke jobb og var ukjent med kriminalitet. Det nektet Lister tingrett å tro på.

– I skjerpende retning ser retten hen til at det må reageres strengt mot vinningskriminalitet, og særlig når det skjer i kombinasjon med innbrudd. Dertid kommer at utenlandske, mobile vinningskriminelle utgjør et alvorlig strafferettslig problem som det er nødvendig å reagere stengt mot, skriver retten i dommen.

Straffen ble satt til fengsel i henholdsvis 120 dager, 120 dager, fem måneder og fem måneder for litauerne. 55 dager av straffene er sonet gjennom tiden i varetekt.