ARENDAL: – Politiets begjæring ble tatt til følge av retten, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland til fvn.no. Det betyr at mannen blir varetektsfengslet i fire uker, og i full isolasjon de to første ukene. Det innebærer brev— og besøksforbud og medieforbud.

Kjærs fostersønn, den siktede 34-åringen, er siktet for overlagt drap og ble tirsdag varetektsfengslet i åtte uker.

— Det er av hensyn til etterforskningen og faren for bevisforspillelse, sier Søfteland.

18-åringen samtykket i varetektsfengslingen på disse vilkårene.

— Min klient har samtykket til varetektsfengsling, sier mannens advokat Ole Joakim Devold.

Forsett

Mens siktelsen mot den 34 år gamle hovedmistenkte fostersønnen er endret fra forsettelig drap til overlagt drap, ligger siktelsen mot 18-åringen fast.

— Siktelsen mot 18-åringen er ikke endret, det vil si medvirkning til forsettelig drap, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland.

— Det er ingenting som tyder på at denne siktelsen vil bli endret, sier 18-åringens advokat.

Verken han eller poltiiet vil gå nærmere inn på forholdet mellom 34-åringen og 18-åringen, eller hva medvirkningen skal ha gått ut på.

— En må vel kunne si at de var bekjente, ikke kamerater. Det er tross alt ganske stor aldersforskjell her, sier advokat Devold, som ikke vil kommentere hvordan 18-åringen skal ha medvirket.

Nye opplysninger

— Min klient er klar over hvor alvorlig og tragisk denne saken er, og har i dag på eget initiativ kommet med nye opplysninger til politiet etter rettsmøtet. Hvor vesentlig denne informasjonen var, kan jeg ikke gå inn på, men den kan ha betydnig for saken, sier advokat Ole Joakim Devold.

- Angrer 18-åringen?

— Ja, det er det ingen tvil om.

Tilsynssak mot sykehus

Statens helsetilsyn har besluttet å opprette tilsynssak mot Sørlandet sykehus Arendal etter at den 34 år gamle fostersønnen var psykiatrisk pasient der fra han var 17 år gammel. Familien til den siktede mener ifølge Agderposten at han aldri har fått den behandlingen han har hatt krav på.

– Vi har besluttet å rykke ut, med et såkalt utrykningstilsyn. Dette fordi det er en alvorlig sak hvor det kan reises spørsmål ved den behandlingen som er gitt, sier fungerende avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn, Bjørn Jamtli, til Agderposten.

Tirsdag var utrykningsgruppen i møter der de gjennomgikk den drapssiktedes sykehushistorikk.

– Det behøver ikke å bety at lokalt helsevesen har gjort noe galt, men ved en så særskilt alvorlig hendelse er det naturlig at tilsynsmyndighet går inn og gransker og vurderer den behandlingen som er gitt, sier fylkeslege i Aust-Agder, Anne-Sofie Syvertsen til avisen.

34-åringen skal ha slått i hjel fostermoren med en jernstang og forsøkt å sette fyr på henne i ettertid.