EIGERSUND: — Det er dramatisk. Det hadde vært dramatisk samme hvor vi hadde fjernet ei skøyte, men beslutningnen er tatt etter hvor det vil gjøre minst vondt, sier Hans Skaar, leder for redningsavdelingen i Redningsselskapet.

Det må spares minst 30 millioner neste år, og skøytestasjonene Egersund i Rogaland og Skjervøy i Troms rammes i første rekke.

Dermed mister sørlandskysten aksjonsradiusen til "Peter Henry von Koss", som stadig er på oppdrag langs sørlandskysten.

- Det er ei skøyte vi svært gjerne skulle ønsket å ha operativ. Den har lang rekkevidde, fire manns besetning og kan gå langt ut fra kysten. Den blir et stort savn, sier han.

Det langsiktige målet for redningsselskapet har vært å kunne nå ethvert punkt på norskekysten innen én time.

— Nå blir det et hull i beredskapen, en stor sektor på kysten mellom Agder og Rogaland vil bli svært sårbar, sier Skaar.

- GJØR VONDT: Hans Skaar, leder for redningsavdelingen, vil nødig skjære i budsjettet til redningsskøytene. FOTO: RS

Vil ramme SørlandetDet er ikke bare det midlertidige tapet av de to redningsskøytene som vil merkes, også beredskapen hos de operative skøytene vil lide.

— Målet for 2011 var en oppetid på 98-99 prosent for de bemannede skøytene, det tror jeg ikke vi kan klare med så stram økonomi.

Kuttene som må foretas vil også ramme organisasjonens aktiviteter på land, blant annet holdningsskapende arbeid overfor unge.

— De siste årene har vi nådd ut til omkring 30-40.000 barn og unge hvert år. I 2012 vil også dette arbeidet få en slagside, tror Skaar.

6-8 millioner

Besetningen på "Peter Henry von Koss" vil nå bli omdisponert til andre stasjoner i 2012. — Vi har 165 ansatte på sjøen i dag, fordelt på 23 fast bemannede skøyter. I tillegg har vi 17 skøyter som drives av frivillig mannskap. Vi ønsker ikke å kvitte oss med noe av denne kompetansen, sier han.

- Hvor mye skal til for å holde skøyta i Egersund i drift neste år?

— Det koster omkring 10-15 millioner å opprettholde driften av de to skøytene vi nå har tatt ut.

- Hva om noen skulle ønske å bidra, hvor mye må til for å opprettholde beredskapen her i sør?

Hadde du kommet med seks millioner kroner, skulle vi nok fått "Peter Henry von Koss" i drift, sier Skaar.

- ikke til å unngå

Fiskeri- og kystdepartementet har foreslått bevilget 30 millioner kroner mindre til driften neste år enn det organisasjonen har bedt om, samtidig som kompensasjonen fra Norsk Tipping blir redusert.

- Vi er klar over at beredskapen blir svekket, det er dessverre ikke til å unngå, sier Øyvind Stene, generalsekretæren i Redningsselskapet.

Sentralstyret i Redningsselskapet kommer 5. desember til å ta endelig stilling til forslagene til kutt i redningsskøytenes beredskap. Da sluttbehandles Redningsselskapets budsjett for 2012.