KRISTIANSAND: Den daglige lederen i Huseiernes Landsforbund på Sørlandet ble tirsdag valgt som nytt medlem i eiendomsskattenemnda for Høyre.

Det er ventet at Espen Solum vil få ledervervet når nemnda konstituerer seg.

Vil ikke tie

Bikkjer som bjeffer tier ofte når de blir tatt inn i varmen. Solum avviser at han er lokket inn i et verv for å få ham til å roe ned kritikken av kommunen.

— De kjenner ikke meg, som tror de får meg til å tie. Jeg skal fortsette kampen mot urettferdighetene i den nye eiendomsskatten. Jeg vil fremdeles mene at tusenvis av kristiansandere har fått feil takst på eiendommene sine. Disse må bare henvende seg, sier han.

Solum fastholder at Kristiansand kommune har oppført seg uverdig overfor egne innbyggere.

— På Lund fikk nylig en eiendom redusert taksten fra 8,5 til fem millioner kroner. Det skjer fordi ressurssterke eiere får analysert markedet, får inn alternative takster og så videre. Tenk på alle dem som ikke kan det, men som må stole på kommunen, sier Solum.

Faktafeil rettes ennå

Det er over ett år siden fristen gikk ut for å klage på den skjønnsmessige vurderingen av eiendomsskatten. Bystyret har imidlertid sagt at direkte faktafeil ikke skal underlegges noen klagefrist. Faktafeil skal rettes uansett hvor lenge siden feilen ble begått.

— Skjønnklagene får andre ta seg av, der vil jeg ha bordet ryddet. Men faktafeil skal vi hjelpe til med det vi kan. Jeg forventer godt over 1000-faktaklager. Folk må bare henvende seg. Jeg vet ikke helt når den nye nemnda er i gang. Det er mange, mange som har fått feil areal, feil størrelser på tomt og slike ting under taksten. Alt sånt skal vi rette, sier Solum

Han tror han blir inhabil i en del saker – siden han som lokal leder av Huseiernes landsforening har hjulpet mange i kampen mot kommunen.

— Men folk skal vite at jeg står for det samme i eiendomsskattenemnda som jeg har stått for i tre år nå, sier han.

Over halvparten fikk medhold

Prosjektleder for det store omtakseringsprosjektet, Nils Olav Berge, opplyser at rundt 4500 eiendomsbesittere klaget på skatten. Da er skjønnklagene og faktaklagene summert.

— I mellom 2500 og 3000 av sakene ble skattetaksten endret, i de aller fleste tilfellene ble skatten redusert, sier Berge.

De to andre medlemmene i skattetakstnemnda som Valg- og honorarkomiteen valgte tirsdag er Leif Johannessen (KrF) og Else Tellefsen (Ap). Bystyret fatter formelt vedtaket.