KRISTIANSAND: I Fædrelandsvennens helgebilag God Helg ble historien om Dagfinn Haarrs omsorg for de rusavhengige fortalt. Haarr gir morfin til pasienter når han mener de trenger det, selv om det ikke er lov. Dette har ført til at Haarr minst 14 ganger har blitt meldt til fylkeslegen, som oftest av kolleger. 11 ganger har han fått hyggelige brev etter klagene, én gang har han fått advarsel. To saker er ikke ferdigbehandlet enda. Men behandlingsformen hans gir gode resultater.

Moralsk støtte

Etter å ha lest reportasjen om Haarr bestemte Brynjar Gevelt seg for å starte opp en Facebook-gruppe, for å gi sin støtte til Haarr og rusmisbrukerne.

— Jeg satt hjemme og hadde god tid, og tenkte dette kunne være min måte å bidra på, sier Gevelt.

Det er tydelig at det er flere som deler Gevelts og Haarrs engasjement, for gruppen har allerede rukket å få over 1100 medlemmer og tallet stiger kontinuerlig. Onsdag morgen hadde 1296 personer meldt seg inn.

— Det er utrolig tilfredsstillende og morsomt at så mange melder seg inn i gruppen. Dette er både en moralsk støtte til det han driver med og til de rusavhengige. Jeg startet gruppen i håp om å få nok medlemmer til å interessere dere (pressen, journ.anm), slik at dere kan sette dette på dagsordenen, forteller Gevelt.

- Helt nydelig

Dagfinn Haarr hadde inntil tirsdag ikke noen Facebook-profil. Den avgjørelsen hadde han tatt i samråd med sine barn. Men så fikk han en e-post fra en kollega i kommunen som gjorde han oppmerksom på den nyopprettede gruppen. Og da måtte Haarr bryte sitt eget Facebook-forbud.

— Jeg må si jeg synes det er litt snodig. Og det er jo ikke på Facebook at ruspolitikken lages. Men det som er artig, er at det er en del veldig vennlige kommentarer. Når man stikker huet frem som jeg gjorde lørdag, og får en så raus, real og omfattende omtale som vi ble gitt i avisa, så er det helt glimrende, forteller Haarr.

Han har fått mange positive tilbakemeldinger på saken som stod i avisen, og forteller at han setter pris på den entusiasmen folk viser for hans arbeid.

— Jobben min blir ikke noe mindre hyggelig av at folk bryr seg. Spesielt rørende er det at folk som har kjent dette på kroppen gir sin støtte, sier Haarr.

— Så du synes det er hyggelig å få denne støtten på Facebook?

— Det er helt nydelig. Det er bare av det gode.

Hekta på undere

Men Haarr lar ikke Facebook-hederen gå ham til hodet. For ham finnes det viktigere ting å bruke tiden på. Foreløpig observerer han bare Facebook som et nytt fenomen.

— I går ble jeg oppringt av sekretæren i komiteén Bjarne Håkon Hansen satt ned da han stod fast i heroinsaken, og som ledes av Thorvald Stotenberg. Det er virkelig gøy, påpeker Haarr, som uten tvil er en mann med stort hjerte for rusavhengige.

— Det er veldig mye velmenende synsing om rusavhengighet. Men det er ikke alltid like mye faktisk kunnskap. Ruspolitikken er veldig utilgjengelig og det foregår veldig mye maktspill, forklarer Haarr.

Smittvernlege Haarr er fastlegen til mange av byens rusavhengige. Han innrømmer at det er en ting han også er hektet på.

— Jeg er hekta på undere. Når pasienter som har røyket hasj i 30 år slutter. Når folk gifter seg, får barn og jobb etter å ha ligget i rennesteinen for bare fem seks år siden. Når jeg har vært med på å få dette til å skje, og opplever undere som kommer snikende over dørtersekelen etter fem-seks års tid, da blir det gøy, forteller Haarr, mens antall medlemmer i støttegruppen hans på Facebook stadig stiger.

Her kan du se støttegruppen