INITIATIV: Paul E. Bjørneseth leste om 1912-mysteriet på Nært. Så startet han venneforening. Foto: Lars Hollerud
LOKALHISTORIKER: Erik Peersen kan mye om svunne tider. Men 1912 i heia ovenfor Jegersberg stusser han over. Foto: Arkivfoto: Mai Linn Opseth Tronstad

KRISTIANSAND: Det de rekker, er å invitere på tur til stedet de fire tallene står risset inn i fjellet, i skogen mellom Jegersberg og Sødal.

— Vi gjør dette for å lære mer om den mangfoldige historien dette området er fullt av, blant annet i form av gruvedrift. Men håpet er selvsagt å få en endelig forklaring på hvorfor årstallet 1912 er hamret inn akkurat der.

Paul E. Bjørneseth har selv grublet en del over fenomenet, siden Nært omtalte det 12. april i år.

Den gang mente lokalhistoriker Erik Peersen, og flere med ham at tallene ble dunket inn av en av de mange soldatene som rykket inn i området rundt 1900. Dagen etter henvendte Svein Berntsen seg med en teori om at en nøytralitetsvakt kan ha gjort dette, mens han holdt øye med Vestergapet og Byfjorden.

19 på 12

— Vi inviterer uansett til tur til 1912-stedet førstkommende søndag klokka 12. Kom gjerne 19 minutter på 12, oppfordrer Paul E. Bjørneseth, som har startet Venneforeningen av 1912. — Hvor mange medlemmer er dere i 1912-foreningen?

— Foreløpig bare en hard kjerne på tre-fire, som i årevis har stusset over bakgrunnen til dette fenomenet. Men søndag håper vi mange kommer for en artig 1912-prat i heia. Du kan godt skrive at det blir servering av 12-øres, sier talsmannen for foreningen av 1912. Interesserte bes møte fram på badeplassen i Jegersberg og forberede seg på omtrent 20 minutters gange.