KRISTIANSAND: — Jeg mener frivillighetslinjen som denne regjeringen har valgt, er det riktige, politiske grepet. Jeg er glad for de strategiske ambisjonene som styrene ved Universitetet i Agder og Høgskolen i Telemark har om tettere faglig samarbeid. Dersom styrene finner at fusjon er et riktig grep, vil vi støtte en slik prosess, sier statssekretær Ragnhild Setsaas i kunnskapsdepartementet til nettstedet "Mandag Morgen" som kommer ut mandag.

Tirsdag og onsdag i forrige uke foregikk et lukket styreseminar med 50 representanter fra HiT og UiA. Kristin Halvorsen hadde selv varslet sin ankomst til møtet som handlet om samarbeid mot en mulig fusjon, men måtte delta i en begravelse. Hun valgte i siste liten å sende sin statssekretær Setsaas.

Signalene hun gir i Mandag Morgen er ikke til å ta feil av. Hun og Kunnskapsdepartementet heier på fusjon av de akademiske institusjonene i Agder og Telemark og sier den skal støttes.

Mer robuste fagmiljøer

Samme budskap la hun inn over deltakerne på styreseminaret i Grimstad. Foredraget hennes der het "Hva er retningen". Der fremholdt hun den nasjonale politikken om at universiteter og høyskoler inngår frivillig samarbeid – og at målet er flere fusjoner. Hun sa at Hit og UiA ligger an til å få SAK-milder i 2013 også. SAK står for Samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon. Dette er regjeringens program for å hjelpe de frivillige prosessene slik at Norge kan få mer robuste fagmiljøer og institusjoner. Målet er en vesentlig reduksjon i antall institusjoner.

— Forløpig har vi ikke kommet i mål med så mange fusjonsprosesser som ønskelig, sier hun til Mandag Morgen. Ragnhild Setsaas mener frivillighet er viktig fordi det sentrale ikke er geografi, men at det skapes sterkere fagmiljøer.

Fra 40 til 8-10?

Stjernø-utvalget anbefalte i 2006 at landets rundt 40 statlige universiteter og høyskoler ble omgjort til mellom åtte og ti landsdelsuniversiteter. I fjor var man nær en fusjon i Agder og Telemark, men det endte altså med styrevedtak om å samarbeide og snakke sammen om dette fram til 2014.

FOR: UiA-rektor Torunn Lauvdal er positiv til fusjon, men sier det er altfor tidlig å si hva det ender med. Foto: Ukjent

HiT har fire campuser 5.550 studenter og er litt over halvparten så stor som UiA med sine to campuser. I Telemark er viljen til fusjon stor, på UiA er det betydelig motstand. Rektor Torunn Lauvdal er positiv.

— Jeg er for en fusjon, ja. Men styrene vedtok i fjor at vi de neste tre årene skal utvikle samarbeid, og om mulig ende med fusjon. Det er altfor tidlig å si hvor vi ender. Det kan like gjerne bli det ene som det andre, nå skal vi fortsette dialogen, sier hun.

Kretslag eller landslag?

Styreleder ved HiT, Bergen-professor Rune Nilsen, registrerer at skepsisen på Sørlandet er betydelig og at særlig dekanene på UiA er skeptiske. Selv ser han bare fordeler:

— Dette handler om vi skal være på kretslaget eller opp på landslaget. Det handler om å utvikle den intellektuelle kapitalen i det sydlige Norge. Skal Norge være en kunnskapsnasjon i fremtiden, må vi få færre og sterkere institusjoner. Vi må utvikle den intellektuelle formuen, sier Nilsen til Fædrelandsvennen.

Skeptisk

Sigbjørn Sødal, dekan ved fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap på UiA, sier:

— Det er ingen hemmelighet at jeg er skeptisk til fusjon, men nå skal vi ha en del diskusjoner internt, og derfor ønsker jeg ikke å kommentere.

Etter det vi forstår, frykter flere på UiA at ressursene fort vil gå til Telemark med sine mange avdelinger. Nilsen mener de to akademiske institusjonene passer til hverandre.