KRISTIANSAND: Søknaden om å øke utslippene av miljøgifter fra Elkem Solar havner på formannskapets bord i neste uke. Rådmannen varsler at kommunen ønsker mer dokumentasjon før det gis tillatelse til økte utslipp. Elkem Solar viser på sin side til at det allerede foreligger dokumentasjon som viser at utslippene vil påvirke luftkvaliteten i svært liten grad.

– Utslippene av nitrogendioksid fra Elkem Solar er i samme størrelsesorden som de samlede utslipp av nitrogendioksid fra biltrafikken i Kristiansand. Vi ber derfor om at det fremlegges spredningsberegninger, skriver rådmann Tor Sommerseth og enhetsleder for by— og samfunnsenheten, Finn Aasmund Hobbesland, i saksfremlegget.

Utslippsgrensen for nitrogendioksid søkes økt fra 240 tonn per år til 320 tonn per år. Kommunen er positiv til at bedriften vil øke produksjonen, men er skeptiske til hvordan økte utslipp vil påvirke forurensningen ved bedriften på Fiskå og i Kristiansand sentrum.

– Vi kan ikke forstå at det kreves nye kostbare utredninger, skriver miljøansvarlig Terje Mellingsæter i et brev der han svarer på kommentarene fra kommunen.

Han viser til tidligere beregninger fra 1990-årene, som konkluderer med at utslippet påvirker luftkvaliteten i svært liten grad. Dette arbeidet ble utført av Det Norske Veritas.

Elkem Solar har også søkt om en økning av utslipp av kobber, nikkel og arsen til byfjorden.

– Utslippene er små sammenlignet med utslippene fra Ekstrata. Det etterlyses likevel dokumentasjon på hvilke effekter økte utslipp vil gi, skriver rådmannen.

Elkem Solar skriver i brevet at en ny, oppdatert miljørisikovurdering allerede er bestilt fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Den profilerte bedriften produserer silisium til verdens solcellemarked. Elkem Solar stanser produksjonen i Kristiansand, men håper å være i drift igjen om et halvt år. Samtlige 225 ansatte ved Elkem Solar fikk permitteringsvarsel denne uka.