GRIMSTAD : Valgbrosjyren til «La Aust-Agder leve» kom ut til de fleste husstander i Aust-Agder onsdag. Brosjyren inneholder argumentasjon mot å slå sammen de to Agder-fylkene. Antonsen mener at argumentene ikke har rot i virkeligheten.

— Full av feil

– Den er jo full av feil. Den preges av mistro, men det er ett punkt som er hinsides langt unna virkeligheten og det er at det skal blir vanskeligere for bedriftene i Aust-Agder å rekruttere når de offentlige arbeidsplassene flyttes til Kristiansand.

”Rekruttering til privat næringsvirksomhet vil bli vanskeligere når de offentlige arbeidsplassene er flyttet til Kristiansand. Når en bedrift skal ansette en ny medarbeider må ofte to personer skaffes arbeid. Dette blir vanskeligere når de offentlige arbeidsplassene er fjernet fra Aust-Agder.

Fra "La Aust-Agder leve" sin valgbrosjyreAntonsen henviser til avtalen i Fylkestinget om at Arendal får fylkeskommunen mens Kristiansand får fylkesmannsembetet ved en sammenslåing.

– Jeg vet at 99 prosent av politikerne jeg kjenner i Agder står for sine ord. Når valgbrosjyren her sier at det offentlige på ett tidspunkt skal flyttes til Kristiansand så er det grovt juks. Fakta er at ved en sammenslåing får Arendal ti flere årsverk i det offentlige. Det kommer fram i det grundige heftet til fylkeskommunen om sammenslåingen, forteller Grimstad-ordføreren.

Spiller på frykt

Antonsen synes det er bekymrende at nei-siden spiller på frykt for forandring i stedet for å argumentere for hva slags Aust-Agder de vil utvikle videre. Han mener forandring vil skje uansett om det blir ja eller nei til ett Agder.

– Hva slags Aust-Agder skal de utvikle? Hvordan vil de forholde seg til den krevende situasjonen som vil komme med tre kommuner som vil flytte vestover? Og hva med sykehuset?

- Har ikke forbindelse med virkeligheten

– Det er så lite tilslørt at man vet ikke om man skal le eller gråte. Det er åpenbart at her har de hisset hverandre opp og funnet på de største argumentene for å ikke slå sammen fylkene. Men de faller fra hverandre for de har ikke forbindelse med virkeligheten når man tester hypotesene, sier Antonsen og spør seg:

– Er det slik Halvorsen har tenkt å styre Arendal?

Smålig

Einar Halvorsen (H)

– Jeg synes det er smålig. At han gidder å bruke slike uttrykk, kontrer Einar Halvorsen , ordførerkandidat i Arendal. Han nekter for at nei-siden driver med juks og kontrer mot fylkessammenslåerne.– Fordelingen fylkestinget har streket opp til der hele administrasjonen flyttes til Arendal for så å pendle mellom Kristiansand og Arendal. Det sier seg selv at man tjener ikke penger på en sammenslåing og ethvert fylkesting vil se på det som tungvint i lengden. Avtalen som Fylkestinget har laget er ikke juridisk bindende og kan oppheves av hvilket som helst fylkesting de neste årene. Da er det naturlig at man samler alt i fylkets største by, sier Halvorsen som ikke mener dokumentasjonen til Antonsen holder mål.

— Heftet ikke objektivt

– Heftet til fylkeskommunen er overhodet ikke objektiv og berører ikke de økonomiske aspektene godt nok. Regnestykket med at man vil spare 35 millioner er galt og det tallet skulle ikke stått der, forteller høyremannen som hevder den brosjyren er utarbeidet av utelukkende «ja-folk».

Han mener også at beskyldningene om å spille på frykt slår tilbake på «ja-siden».

– De har argumentert med at tre kommuner vil melde overgang til et annet fylke hvis det blir nei-flertall. Det er også en frytbeskrivelse, sier Halvorsen som også poengterer at det i motsetning til på fotballbanen, ikke er noe overgangsvindu for å melde flytting til et nytt fylke.

- Får ikke konsekvenser for samarbeidet

Halvorsen tror ikke samarbeidet videre mellom kommunene og fylkene vil bli noe problem fremover, uansett hvordan resultatet blir.

– Selv om vi får i perioder opphetede debatter så ser vi alle at verden må videre. Jeg tror samarbeidet vil bli meget bra igjen, Sier Halvorsen og henviser til at fylkeslagene har sagt at de vil respektere avgjørelsen i folkeavstemningen.