KRISTIANSAND: — Jeg vil tro vi får en økning i antall uttransporteringer i år, sier politiinspektør ved Agder politidistrikt, Magnus Andreassen, til fvn.no.

Sist fredag ble åtte irakere sendt ut av Agder med et chartret fly fra Oslo for ulovlig opphold i landet.

Totalt 37 personer er sendt ut fra landsdelen så langt i år. 35 av disse er sendt ut i løpet av de to siste månedene.

— Det har vært litt stille i begynnelsen av året, men nå tar det seg opp igjen, bemerker Andreassen.

Antall utsendinger har økt

I fjor ble totalt 210 personer som oppholdt seg ulovlig i landet sendt ut av Aust- og Vest Agder. Utsendingene skjer i forbindelse med politiaksjoner mot aktuelle asylmottak.

— Det blir uttransportert veldig mange. Antall utsendinger fra i fjor til i år har økt. Utlendingsforvaltningen er en prioritert oppgave fra politiets side, sier Andreassen.

Noe informassjonssjef i politiets utlendingsenhet (PU), Roar Hanssen, bekrefter.

— I utgangspunktet har vi fått et mål om at 4600 personer skal tvangsreturneres i år. Det har vi fått penger til å gjøre og det målet er innen rekkevidde, sier Hanssen.

I fjor ble det sendt ut 210 personer fra Aust- og Vest Agder. Andreassen tror altså at det vil bli langt flere i år. Han begrunner dette med et økte bevilgninger og økt fokus fra myndighetenes side.

— Det er bevilget flere penger fra regjeringen til dette, det er et annet fokus på det enn tidligere og det er en prioritert oppgave fra politiets side, begrunner Andreassen.

Så langt i år har PU tvangsmessig uttransportert 758 personer på landsbasis. Det er en økning på 20 prosent fra fjorårets tall på 634 personer.

Prioriterer straffedømte

Av de 37 som er sendt ut fra Agderfylkene er åtte av dem straffedømte.

— Det er en prioritert oppgave å få sendt ut de som har gjort straffbare handlinger og deretter folk som oppholder seg ulovlig i landet, sier Hanssen.

I Agder er det likevel de som oppholder seg ulovlig etter søknadsavslag som utgjør det store flertallet. Samtlige av disse blir ifølge Andreassen hentet på asylmottak.

— Meningen er at de skal reise frivillig etter at søknaden er avslått. Når de ikke gjør det, og det er det veldig mange som ikke gjør, så sender vi dem ut. Da har de gjerne oppholdt seg i landet i flere år, opplyser Andreassen.

Har hatt opphold siden 2002

Blant de som er utsendt i år, har enkelte oppholdt seg i Norge siden 2002. Andreassen forklarer det med at det i enkelte tilfeller er omfattende prosesser knyttet til flere av søknadene, avhengig av landet de kommer fra og opplysningene som blir gitt.

— Opplysningene i søknaden skal etterprøves, og når et vedtak er fattet kan dette påklages til Utlendingsnemda og da kan det gå år. Og ethvert vedtak kan legges fram for domstolen. Det tar også tid, påpeker Andreassen og legger til:

— Man kan trenere denne prosessen nokså lenge ved å ta i bruk alle virkemidler som er tilgjengelige.

Han mener likevel at UDI gjør en god og grundig jobb når de endelig fatter et vedtak, og regner ikke med mindre å gjøre i månedene som kommer.

— Det er fremdeles mange som er her som har fått avslag, og som ikke har reist ut frivillig, påpeker han.