KRISTIANSAND: Festen hjemme hos den ene tiltalte utviklet seg til å bli et mareritt for offeret (48). Han ble kidnappet og mishandlet i flere timer. Jakten på penger endte med at han ble tatt med til Kristiansand. Han klarte å rømme og endte opp i en tippekiosk hvor han klarte å få varslet politiet.

Måtte kle av seg

I alkohol— og narkorus gjorde de to tiltalte sitt for å få penger, som de mente offeret hadde stjålet fra dem.

— Jeg har aldri stjålet noe. Nå måtte jeg kle av meg, ble bundet, kneblet med en tjukk sokk, sparket slått og truet med gevær. Jeg kjente ikke smerte lenger, var bare redd for å dø, forklarte mannen i retten.

De tiltalte tok offerets narkotika, penger, mobiltelefon og bankkort. De krevde også å få koden til kortet, men det fikk de ikke. Han ble dessuten truet med drap og voldtekt. Ved et tilfelle siktet den ene mannen også med et våpen mot ham.

Tydelige spor

Legen som undersøkte 48-åringen i etterkant konkluderte med at mannen hadde tydelig spor på mishandling, men også at volden ikke var av det kraftigste slaget.

Det konkluderes med at volden og truslene mot offeret ble utført under særdeles skjerpende omstendigheter. Mennene erkjente straffskyld, men ble funnet skyldig på de alvorligste postene.

Kristiansand tingrett, bestående av fagdommer Marit Thorvaldsen, og meddommerne Helga Gunhilde Dvergsnes og Geir Salvesen, skriver i dommen at offeret opplevde mye dødsangst.

— Han ble påført betydelig smerte og utsatt for skremmende oppførsel, i en situasjon der han var helt i de tiltaltes makt og ikke hadde noen mulighet for å unnslippe. Ved å være fastbundet og kneblet i flere timer med to rusede personer som både truet, skrek og brukte vold, var fornærmede over lengre tid hensatt i en skremmende situasjon der han opplevde mye dødsangst, skriver retten i dommen.

Må betale oppreisning

Begge de tiltalte er dømt i underkant av ti ganger tidligere, deriblant for voldsforbrytelser.

I tillegg til kidnappingen hadde begge andre mindre forhold som ble en del av saken. Straffen ble satt til fengsel i ett år og to måneder for begge mennene. Den ene, en vestlending (27), kan trekke fra 155 dager for tiden han har vært i varetekt. Den andre mannen, en kristiansander (40) kan trekke fra 12 dager for tiden i varetekt.

Sammen må mennene betale 30.000 kroner for tort og svie til offeret. Det er ikke klart hvorvidt de ønsker å anke dommen.