KRISTIANSAND: — Ja, ikke gi nå meg skylden. Jeg husker ikke om jeg har sendt snegler til Vågsbygd, men det kan jeg jo ha gjort. Uansett er dette en vinberg-snegle. Vi snakker delikatesse å spise. En snill snegle, sier Fløistad.

Tirsdag ettermiddag fant guttene Hermann (10) og Ove Kristian (12) noen av de største sneglene de hadde sett.

**Les også:

- Fant monstersnegler i Vågsbygd**

De fleste som har sett bildene på nett, er enige: Det er en vinbergsnegle.

Hermann (10) viser størrelsen på sneglen. FOTO: Kirsten Falch Vinbergsneglen har litt av en historie.

Kona til ambassadør Wedel Jarlsberg kunne nesten ikke leve uten den franske delikatessen. Ekteparet bodde som kjent på Skaugum i Asker, en eiendom de senere ga til Kronprins Olav.

— Wedel Jarlsberg fikk satt ut en større bestand på Konglungen i Asker, i 20-årene. Og der formerte vinbergsneglen seg raskt. Jeg har selv hentet snegler der, sier Fløistad.

Men han sier vinbergsneglen har spredt seg over store deler av sørøstlandet. Sneglen i Vågsbygd kan ha havnet dit av seg selv.

— Vinbergsneglen er koselig å ha i hagen. Den lever av midd og snegleegg, altså animalsk føde. Derfor har jeg gitt den bort til mennesker i nød. Den er et flott våpen mot Iberiasnegler, den såkalte "mordersneglen", sier Fløistad.

Men den gamle politiker vil helst ikke snakke for mye om snegleutdeling.

— Forrige gang Fædrelandsvennen skrev, holdt jeg jo på å havne i retten. Jeg brøt visst naturmangfoldsloven som forbyr å flytte arter. Sånn er loven selv om vinbergsneglen har krøpet rundt i årevis.

Fløistad fikk nasjonale overskrifter. Han var tross alt leder av Det Norske Hageselskap den gang.