KAMERA: Dette er kameraet som tidligere overvåket toalettet på Rutebilstasjonen i Kristiansand. Foto: Jan Oddvar Eide

KRISTIANSAND: — Vi har skrudd av kameraet på tolattet på Rutebilstasjonen, bekrefter administrerende direktør Siv Wiken i Agder kollektivtrafikk (Akt).

Overvåket på do

Det var Odd Byberg som tok kontakt med Fædrelandsvennen tidligere i år, da han til sin store overraskelse så en kameralinse stikke ut av veggen da han skulle gjøre sitt ærend på toalettet på Rutebilstasjonen i Kristiansand.

Da Fædrelandsvennen omtalte saken, viste det seg at overvåkningskameraet hadde vært i drift på toalettet de siste 25 årene, og at det stort sett var politiet som hadde fått opptakene derfra på direkte forespørsel. Vaktmester Nils Wehus beskrev situasjonen slik:

— Kameraene ble i sin tid satt opp på grunn av hærverk. Folk rev ned vasker og knuste speil. Da jeg begynte der i 1975 var det jo også ran der nede. Det var nesten ikke en dag uten. De siste årene har det stilnet. Nå er det politiet som kommer og ber om å få disse greiene, blant annet i forbindelse med narkotika og slikt. Og når Rutebilstasjonen anmelder hærverk til politiet, så sender vi med overvåkningsbilder, fortalte han.

Skeptisk tilsyn

Det er Datatilsynet som skal overvåke overvåkningskameraene.

— Vi tok kontakt med Datatilsynet da vi skulle undersøke saken, forteller Siv Wiken i Akt.

— Vi opplevde regelverket som uklart for vår del. På telefon fikk vi opplyst fra Datatilsynet at sjansen for å få godkjent et slikt overvåkningskamera var liten. Det var gitt en dispensasjon i Skien. Men vi vurderte mulighetene for oss slik at vi heller skrudde av kameraet, forteller Wiken.

- Har dere merket noen forskjell etter at dere slo av overvåkningskameraet - mer hærverk, mer vold?

— Vi fikk en del pepper da Fædrelandsvennen skrev om saken. Men vi har ikke merket stor forskjell. Jeg vet ikke hvor mye folk tenker gjennom om det er overvåkning eller ikke, sier Wiken, som legger til at det viktigste for Akt nå er å få hevet standarden på toalettet.

— For den er ikke god nok. Der jobber vi nå med ulike alternative løsninger, sier Wiken.