KRISTIANSAND: — Brukerne er svært takknemlig for det tilbudet de har fått. Nå kan de vaske seg og gå på toalett på en verdig og god måte. Det triste i denne perioden har vært hærverket som er utført av andre, sier diakon Bjørn Valborgland i Domkirken menighet.

Spådommer til skamme

De dystre spådommene var mange før sanitærbrakka ble satt opp ved KMV-tomta i Kristiansand. Mange fryktet brakka ville bli et arnested for kriminalitet og forsøpling. Noen mente også at toalettbrakka ville føre til en tiggerstrøm fra Øst-Europa.

<b>DUSJ:</b> Dette er den omstridte vasken og dusjen som noen politikere i bystyret mener kan få flere tiggere til å reise til Kristiansand. Foto: Jan O. Eide

Skal man tro Valborgland og kommunen, er spådommene gjort til skamme.— Det har ikke vært noen utfordringer med tiggerne. De har selv tatt renholdet og sørget for å fjerne søppel. De frivillige organisasjonene har kun sørget for at det har vært nok renholdsutstyr. I tillegg har de fylt opp med såpe og lignende, sier Valborgland.

Diakonen får støtte fra den vedlikeholdsansvarlige i Kristiansand Eiendom, Einar Hanssen.

- Etter hensikten

— Bruken av sanitæranlegget har fungert etter hensikten og helt i tråd med bystyrevedtaket. Det som har skapt problemer er hærverk utført av mennesker som ikke respekterer annenmanns eiendom, sier Hanssen.

Han sier utgifter knyttet til reparasjon så langt har kostet kommunen mellom 10.000 — 20.000 kroner. Det har vært tre episoder som har påført kommunen utgifter. Senest i helga ble tiggerbrakka forsøkt påtent. Brannen ble raskt oppdaget og det endte kun med sotskader.- I tillegg til at det påfører oss unødvendige utgifter så er det problematisk at noen forsøker å skremme brukerne vekk, sier Hanssen.

- Ingen tilstrømning

I forbindelse med etablering av tiggerbrakka sa den ortodokse presten Christoforos Schuff at et sanitærtilbud ikke ville føre til noen tiggerstrøm fra Europa. Schuff pekte på at romanifolket har interne regler som tilsier at familier får ha sine "arbeidsmarkeder" i fred.

"IKKE VELKOMMEN": Vandalene er ukjent, og rådgiver Einar Hanssen i kommunen synes dette er dårlig folkeskikk. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Så langt har det vist seg å være riktig. Vi har ikke sett noen tilstrømning av tiggere til byen, sier Hanssen.Han opplyser at kommunen må foreta noen tekniske endringer ved selve bygget.

— Det har vært litt utfordringer knyttet til underdimensjonert ventilasjon i bygget. Det har gjort bygget fuktig. Bruken av toalettet og dusjen er mye større enn i et privathus, og det har vi ikke tatt nok høyde for. En fuktig og regnfull høst har ikke gjort problemet noe mindre. Vi gjør derfor noen tiltak for å gjøre bygget tørrere, sier Hanssen.