KRISTIANSAND: Kan man spise seg slank med vanlig mat? Det spørsmålet håper de to mastergradsstudentene Cecilie Beinert og Marcela P. Andreassen å ha svar på i slutten av året.

De to mastergradsstudentene gjennomfører undersøkelsen "Prosjekt Spis deg slank?". Det ledes av professor Elling Bere og førsteamanuensis Nina Øverby på Institutt for folkehelse, idrett og ernæring ved Universitetet i Agder (UiA).

— Det virker nesten for godt til å være sant, sier kostholdsprofessor Elling Bere på UiA, som nå vil teste et helt nytt slankekonsept.

Får utlevert oppskrifter

Foreløpig har rundt 30 frivillige meldt seg. De trenger 150 for å få pålitelige resultater.

Halvparten av de 150 vil følge prosjektets diett, med oppskrifter, den andre halvparten, en kontrollgruppe, skal spise slik de pleier.

Alle vil bli målt og veid både før og etter undersøkelsen, som vil vare i fire uker.

— Det er et helt nytt kostholdskonsept, forklarer student Cecilie Beinert.

Men så knepper hun litt igjen, for det er viktig at den nye metoden – måten kostholdet er satt sammen på – holdes hemmelig til studien er gjennomført.

— Vi trenger en kontrollgruppe for å sammenligne resultatene vi får. Hvis vi går ut og sier for mye om innholdet i dietten, vil denne gruppen lett kunne la seg påvirke. Da får vi ikke sammenlignbare resultater, forklarer Beinert.

Ikke veldig overvektig

Men ikke alle kan være med.

— Vi er ute etter helt vanlige folk, som kunne tenke seg å gå ned i vekt, opplyser professor Elling Bere.

— Det er ikke noe skummelt. Det er ikke noe pulver og ikke noen kaloritelling. Opplegget er basert på nyere forskning, med vanlig mat, der alle matvaregrupper er med. Du trenger heller ikke følge opplegget til punkt og prikke for å være med i studien, bare gjøre så godt du kan. Det eneste du må gjøre, er å svare på noen spørreskjemaer, beskrive avvik fra kostplanen og la deg måle og veie før og etter undersøkelsen, forklarer han.

Deltakerne får utlevert oppskrifter og må regne med å bruke noe mer tid på matlaging og kanskje noe mer penger på mat. Disse utgiftene må de dekke selv.

Slik kosten burde være

— Må man være god til å lage mat?

— Det er sikkert en fordel, men ikke nødvendig.

— Vi ser en stor økning i overvekt blant voksne i Norge, og det er veldig mange som slanker seg på veldig mange rare måter. Denne undersøkelsen baserer seg egentlig på et kosthold som er sammensatt slik kostholdet burde være, mener kostholdsprofessoren.