HOLDT APPELL: AUF-leder Eskil Pedersen tror terroren på Utøya kan hjelpe oss å forstå hvordan mennesker uten demokrati har det. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: Det er under barnas fredsfest i Dyreparken at Sara Horannandi (12) og Marit Lindstad (12) fra Slettheia skole tenner den første flammen.

— Det betyr veldig mye å få være med på dette. Jeg håper fakkelen slukker etter hvert. Da betyr det slutt på krig, men det er kanskje litt langsiktig, sier Horannandi til Fædrelandsvennen.

Lindstad synes det er en ære å tenne fredsmonumentet i Dyreparken, og gleder seg til å følge fakkelen videre til Oslo og fredssenteret.

Fulgte med

Etter at 350 elever har gått i fakkeltog gjennom parken og inn til Kardemomme by og fredsmonumentet, følger taler og sang på byscenen. En av appellene blir holdt av AUF- leder Eskil Pedersen.

— Vi har kommet sammen for å si at vi vil ha en verden med fred, ikke vold. En verden hvor alle mennesker behandles godt, sier Pedersen fra scenen foran musestille barneskoleelever.

Fredsfesten er også en markering av Nobels fredspris, som deles ut 10. desember.

— I år deles prisen ut til tre sterke kvinner. Den viser at hvis man tror på noe, kan man få til noe, sier Pedersen, og legger til at fred også betyr fred i skolegården og mellom hverandre.

Oppfordring

Det er en nostalgisk AUF- leder vi møter bak scenen.

— Det er flott å se et så ungt publikum. Jeg tenker tilbake på da jeg selv gikk på barneskolen, og hvor viktig det var med sterke budskap om fred. Vi skal ikke tro at dette ikke er viktig.

På scenen avslutter fakkeljentene med hver sin appell.

— De som blir hardest rammet i krig er barna. De blir forlatt, rekruttert til militæret og fratatt barndommen. Selv om dette ikke skjer i Norge, betyr det ikke at det ikke rammer oss. Vi kan hjelpe, oppfordrer tolv år gamle Horannandi.

3 om fredsfesten

1. Hvordan er det å være her?

2. Hva betyr fred for deg?

Foto: Jon Anders Skau

Matias Castilo (10):

1. — Fint. Vi feirer Redd Barna, blir intervjuet og synger om fred. Jeg er ikke med i koret, men sangen er skikkelig fin. Det er fint at så mange folk kommer hit på fredsfesten.

2.- Fred betyr at barna kan ha det fint, og at ikke så mange dør. Det er bra med fred. Jeg synes synd på barn som vokser opp med krig. Jeg tror ikke de har masse mat.

Foto: Jon Anders Skau

Kristian Slåen (10):

1. — Kaldt, men gøy! Det var så mange som kom.Også var det noen som sang en veldig fin sang. Talene om fred varogså interessante å høre på.

2. - Det er viktig med fred, da blirdet bedre å bo i landet. Og man kan få jobb og utdanning. Det ernokså fredelig på vår skole. Jeg tror ikke det er bra å vokse oppet sted uten fred, da kan man bli tvunget til å krige.

Foto: Jon Anders Skau

Erik Skibsrud (10):

1. — Det er gøy fordi vi skal se noen fraklassen vår synge på scenen. Jeg kommer til å lære litt om fred.Også er det gøy med så mange folk, da kan jeg bli kjent med nye.

2.- Fred er viktig fordi da har alle det greit. Da blir det ikke krigog sånn. Jeg tror ikke det er bra å vokse opp i land hvor det ikkeer fred.