MÅ KNIPE INN: Mandalrådmann Knut Sæther må spare inn 14 millioner kroner i 2012, og foreslår en rekke tiltak for politikerne. FOTO: JARLE R. MARTINSEN

MANDAL: – Det er ikke fordi vi går med underskudd, for det gjør vi ikke. Men vi har ingenting å gå på. Vi burde ha 25-30 millioner kroner i et driftsreguleringsfond for å ha en egenkapital, sier han.Saken var oppe i bystyret torsdag, der stemningen blant politikerne er at de trolig vil gå inn for dette. Også kommunelege Stein Erik Grytten er positiv.

– Min mening er at befolkningen totalt sett vil få et bedre tilbud i Kristiansand enn det vi kan tilby i Mandal, sier han til Fædrelandsvennen. Han mener at når det oppstår et akuttilfelle vil en ambulanse ofte kunne bringe folk til Kristiansand raskere enn en lege vil rekke fram til legevakta.

Han sier han vil foreslå at de tre legesentrene i Mandal skal kunne tilby åpningstider ut over kvelden for å demme opp mot en nedleggelse av legevakta.

Lånegjeld

Rådmannen betegner økonomien i Mandal som anstrengt med en betydelig lånegjeld. – Det skyldes ikke bare kulturhuset, men lånegjelden til huset er med på å gjøre den totale gjelden stor, sier Sæther.

Av andre tiltak han vil foreslå er å øke gebyrene, blant annet innen byggesaker. Der er det snakk om 0,5 millioner kroner i økte inntekter. Han mener dessuten Mandal betaler uforholdsmessige mye for de interkommunale tjenestene som PP-tjenesten og barnevern, og vil knipe inn «noen hundretusen kroner» på dette.

Han ønsker også å ta ut mer penger fra de kommunale selskapene, som blant annet Mandal parkering. Da handler om leieinntekter til parkeringsplassene i byen. Her handler det om to millioner kroner i merinntekter.

– Mandal kommune drives uhyre effektiv og godt, selv om vi er på 11. siste plass blant Norges fattigste kommuner. Men vi vil gjøre hva vi kan for ikke å røre ved tjenestetilbudet til befolkningen, sier Sæther.

Eiendomsskatt

Han sier at han ikke vil foreslå eiendomsskatt fordi bystyret har sagt det ikke er aktuelt i inneværende valgperiode. Hva det blir til etter høstens valg vil han ikke spå noe om.