KRISTIANSAND: Høyre gikk i natt inn i samtaler om å styre Vest-Agder de neste fire årene. I Aust-Agder begynner forhandlingene tirsdag formiddag mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Pensjonistpartiet.

Vest-Agder

Terje Damman ser ut til å blir fylkesordfører i Vest-Agder, ut ifra prognosene ved før midnatt. Høyre så ut til å oppnå hele ni mandater i Vest-Agder. Det er tre flere enn i forrige periode.

— Det er et kolossalt resultat. Jeg er strålende fornøyd, sa Terje Damman ved 23-tiden kveld.

— Da var han på vei til forhandlinger med Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet.

— Sammen ser partiene ut til å få nærmere 22 mandater av 35 i fylkestinget, og altså et klart flertall.

KrF går tilbake, men blir trolig sittende med 7 mandater.

Fremskrittspartiet går tilbake, og mister kan hende to mandater. Forhandlingsleder Christian Eikeland så likevel ikke mørkt på situasjonen.

— Slik det ser ut nå vil ikke vi kreve verken fylkesordfører eller vara. Men utvalgslederen for utdanningskomiteen er viktig og bra, sier Christian Eikeland.

— I respekt for velgerne ser det ut til at Terje Damman blir fylkesordfører, mens Thore Westermoen i KrF blir fylkesvaraordfører, sier Christian Eikeland.

Kristelig Folkeparti gledet seg til å gå inn i forhandlinger.

— Vi går tilbake, men gjør det bedre enn for to år siden i alle fall, og mye bedre enn mange trodde. Nå skal vi først snakke sammen. Vi ønsker ikke varige politiske bindinger, men først og fremst et budsjettsamarbeid og teknisk samarbeid, sa Westermoen.

På bakrommet sitter et Arbeiderparti som går frem med ett mandat til 8 mandater, men blir trolig stående alene, som i Kristiansand.

— Vi er fornøyd med å ha gått frem. Men nå avventer vi de andres forhandlinger, sa avtroppende fylkesvaraordfører Toril Runden.

Aust-Agder

I Aust-Agder ønsker Høyres fylkesordfrørerkandidat Bjørgulv Lund et teknisk samarbeid med Fremskrittspartiet, Venstre, og Pensjonistpartiet.

— Vi ønsker et ikke-sosialistisk samarbeid med Frp, Venstre og Pensjonistpartiet, sier Bjørgulv Lund, som begynner forhandlingene tirsdag formiddag.

De fire partiene har flertall med 18 av fylkestingets 35 mandater.

Høyre har en fremgang på 9,4 prosentpoeng til 26,7%, og får ti mandater - fram fire.

Frp mister to med en oppslutning på 13,5% (-5,4).

KrF ute

Like etter midnatt, da 97,1% av stemmene var opptelt, fikk Høyre sistemandatet fra KrF. Dermed kunne Høyre i første omgang utelukke KrF og Senterpartiet fra forhandlingene, slik de planla tidligere på kvelden, da KrF hadde sistemandatet.

— Vi har avtale med KrF ved 13-tiden, men jeg regner med at det meste er avklart innen den tid, sier Bjørgulv Lund.