LINDESNES: – Vi må tenke langsiktig. Snart må vi enten bygge ny ungdomsskole eller i alle fall renovere skolen kraftig. Siden får vi dessuten en kraftig økning av antall eldre som betyr utbygging i den sektoren, sier Stokke.

Torsdag kveld delte han ut sitt budsjettforslag til kommunestyret. Her kunne politikerne lese at 2013 blir det siste året for kommunen på robek-listen: Da er 2008-underskuddet på 28 millioner kroner endelig betalt. Det er mulig med eiendomsskatten som innbyggerne og næringslivet betaler i år og neste år. Det gir 30 millioner kroner ekstra i kommunekassa.

Stokke ønsker at eiendomsskatten skal fortsette inn i 2014 og årene etter det.

– Selv om økonomien i Lindesnes kommune er i betydelig bedring, må vi tenke langsiktig. Det er store investeringsutfordringer i årene som kommer, sier han.

Holder fast på lovnad

I mai i år gikk det politiske flertallet med ordfører Janne Fardal Kristoffersen ut i Fædrelandsvennen og lovet at eiendomsskatten for hus og fritidseiendommer er historie fra 2014. – Det holder jeg fast på. Jeg vil ha den bort, sier Kristoffersen som likevel fortsatt vil ha eiendomsskatt for verk og bruk slik kommunen har hatt siden 2005. Hun mener derfor at Lindesnes ungdomsskole og nybygging må vente.

– I neste kommunestyreperiode må derfor politikerne ta for seg hvordan dette skal løses, sier hun.

Må kutte

Kommunestyret har tidligere i år bedt Stokke komme med kuttforslag på tre millioner kroner. Blant annet foreslår Stokke da å stenge kulturtorvet der biblioteket er i alle skolenes ferier. Han vil kutte de ansattes fritidsforsikringer, og tilskuddet til Sjølingstad Uldvarefabrik forsvinner. Fra 2014 vil han dessuten fjerne tilskuddet til en turnuslege, som er et høyst kontroversielt forslag.

– Det er likevel ikke pålagt med turnuslege, påpeker Stokke.

Men fortsatt mangler 1,1 millioner kroner i kutt. – Vi får det til fordi overføringene fra staten blir betydelig større enn vi trodde neste år, sier Stokke.

Sparer Vigmostad skole

Han har ikke foreslått at Vigmostad skole skal nedlegges, slik rådmannen før ham foreslo flere ganger.

– Formannskapet har vært tydelig på å beholde skolen.Jeg syntes det ville være uriktig av meg å komme med dette forslaget på nytt snaue to måneder etter at et flertall hadde avvist det, sier han.

Han understreker dessuten at de ansatte ved skolen trenger ro om situasjonen.

Ordføreren er blant de som har ønsket skolen nedlagt, senest ved budsjettbehandlingen i fjor.

– Jeg står fortsatt fast på det. Jeg mener at vi må tørre å gjøre upopulære tiltak som det handler om her, sier hun.

Glede i Vigmostad

At rådmannen for første gang på flere år ikke foreslår å legge ned Vigmostad skole, skaper glede.

– Det er en stor velsignelse. Vi har alle gått og vært spente nå når det nærmer seg budsjettid, så dette var hyggelig, sier fau-leder ved skolen, Merete Spilling.

Det har vært jobbet for å etablere en privatskole om Vigmostad skole skulle blitt lagt ned fra høsten 2013. Søknad er sendt, men direktoratet har ikke svart ennå.

– Det har vært en betryggelse at vi har hatt planer om privatskole i bakhånd. Nå blir det jo ikke nødvendig med privatskole – om kommunestyre ikke bestemmer noe annet da, sier Spilling.