VENNESLA: Det sa leder av Stortingets kommunalkomité, Aksel Hagen, til Fædrelandsvennen da han mandag gjestet Vennesla som del i komiteens fylkesbesøk til Vest-Agder.

Hagen synes ikke veldig synd på kommunepolitikere som klager over dårlig økonomi, men som ikke utnytter de inntektsmuligheter de har.

Fædrelandsvennens reportasjeserie om kommuneøkonomi har vist et totalt annet bilde enn for få år siden. Mens kommunene gikk med gode overskudd i 2006, er det nå armod å spore både her og der. Verst ut er Lindesnes og Mandal. Begge to kommuner som har satset stort på kulturhus de siste årene.

— Kommuner som satser offensivt på ikke lovpålagte oppgaver, som for eksempel kultur, kan ikke vente god økonomi, uten at de samtidig utnytter inntektspotensialet sitt. Da er eiendomsskatt nærliggende, sier Hagen fra SV.

I Lindesnes vil rådmannen fortsette med eiendomsskatt i forhold til investeringsbehovet fremover. Der er diskusjonen i gang om hvor lenge man skal ha slik skatt. I Mandal raser debatten om eiendomsskatt.

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen at rådmannen og ordføreren i Bykle vil utrede eiendomsskatt på Hovden. Les saken til venstre. Hagen mener innbyggerne ofte vil hylle en satsing på ikke lovpålagte oppgaver. De forventer mer av en kommune enn kun det rent basiske. Han sier en offensiv kulturpolitikk også er vesentlig i utviklingen av et lokalsamfunn. Men han mener ikke alt kan finansieres med bønn om mer midler fra staten.

— Bevilgningene og overføringene til kommunene øker stadig, men behovene øker også hele tiden. Det er en utfordring, men samtidig har kommunene et eget ansvar til å utnytte inntektspotensialet når de øker utgiftene, sier han.