KRISTIANSAND: — Dvergsøya blir ikke privatisert. Faktisk blir de delene av øya som folk bruker, mer tilgjengelige enn før. At kronprinsparet får lov å gjerde inne eiendommen sin og overvåke den med kameraer, synes jeg er greit. De leier og har dermed en privat eiendom. Privat eiendomsrett skal uansett respekteres. De skal kun overvåke innenfor gjerdet, ikke utenfor, sier ordføreren.

Les hele leieavtalen om villaen her

— Det har vært mye snakk om tilgang til området når kronprinsparet ikke er til stede. Kan folk gå der når de kongelige ikke er på Dvergsøya?

— Ikke på de 22 dekarene. De gjerdes inne, og blir å regne som privat eiendom. Det blir som alle andre private eiendommer. Folk har ikke adgang, sier Sørensen, som ikke kan svare på hvor høyt gjerde det kan bli snakk om.

I formiddag vedtok kommunalutvalget enstemmig å inngå avtale om at kronprinsparet kan leie Vogts Villa og 22 mål på Dvergsøya for 170.000 kroner i året. De kongelige påtar seg alt vedlikehold og alle utgifter med å holde stedet. Avtalen er på fem år, med rett til å leie i ytterligere fem år.

Ordfører Sørensen er helt uenig i at Dvergsøya privatiseres og at allmennheten får trangere kår.

— Tvert i mot. Vi er enige om å bygge ut ei ny stor brygge øst på Dvergsøya, der folk vanligvis er. Dette vil øke tilgangen og mulighetene for ferdsel på øya, sier han.

Brygga ordføreren snakker om skal betales av kommunen. Det ble allerede bestemt i fjor under budsjettet, og saken har for så vidt ingenting med kronprinsparets komme til Dvergsøya å gjøre.

— Vi skal bruke om lag en million kroner på å bygge mellom 100 og 200 meter brygge på samme sted som stormen tok ei brygge for 10, 15 år siden. Antall båtplasser vil mangedobles, sier teknisk direktør i Kristiansand kommune, Ragnar Evensen.

Det springende punkt er sikkerhetsanordningene som politiet og sikkerhetstjenesten mener trengs for å passe på kronprinsparet når de er på hytta. Hvis de blir veldig omfattende, kan hele det kongelige ferieprosjektet måtte skrinlegges.

— I avtalen med Slottet forutsetter vi at alle nybygg og sikkerhetsordninger må saksbehandles og godkjennes på helt ordinær måte. Gjerdet må søkes om, eventuelle nye bygg må søkes om og så videre. Siden kronprinsparet lever med sikkerhetskrav, blir jo sakene spesielle. Men de skal behandles som alle andre saker, og vi kan ikke forskuttere hvordan det går, sier Evensen.

Hvor mye som må bygges på Dvergsøya, er uklart, men Evensen tror ikke det blir mye.

— Til nå har Slottet opplyst om behov for ei sikkerhetsbu på omkring 20 kvadratmeter hvor sikkerhetsfolk kan sitte og følge med. Men her kan komme endringer. I utgangspunktet synes jeg det høres lite omfattende ut, sier Evensen.