UTGANGSPUNKT: Stolen er i god stand, men ganske grå og trist. B.ESKEDAHL Foto: B.Eskedahl

Hva med å skape litt middelhavsstemning i en høyst ordinær sørlandshage? Det er ikke mer enn et sett gamle tremøbler og et par liter med maling som skal til. I sommer slår vi et slag for de gamle, slitte stolene og bordene, og gir dem nytt liv i en sprek farge.Husk å bruk en maling som tåler en støyt. Produsentene anbefaler alt fra maling beregnet på trebåter, vindusmaling eller bengalakk. Det viktigste er å bruke en hard og slitesterk maling, og med farger som ikke brekes av sola så fort. Dessuten bør malingen beskytte mot råte og grønske.

Slik gjør du det:

Det første man må vurdere er utgangspunktet. Er møbelet ubehandlet, oljet, beiset eller malt? Prosessen er nesten den samme, men på ubehandlede møbler må hele møbelet grunnes og påføres impregnering. Impregneringen inneholder råtehindrende midler.

Bruk en grunning som passer til formålet og sett gjerne stol— eller bordbeina i bokser med impregnering. Når det er gjort, males med to eller tre strøk.

GRUNNING: Etter en real omgang med egnet vaskemiddel og vann, er det tid for grunning. Kjedelig, men veldig lurt. Malingen sitter bedre, og sluttresultatet blir penere. FOTO: B. ESKEDAHL Foto: B.Eskedahl

1. Vask:Maling sitter ikke godt på gammel skitt og løs maling, start derfor med grundig vask og fjern løs maling. Bruk en forvask eller husvask som passer på tre. Vask også nye møbler.

2. Slip:

Fjern gammel, død ved og løs maling og mattslip malte flater. Bruk en god stålskrape og fint slipepapir.

3. Impregner:

Er utemøbelet nytt og ubehandlet, må hele møbelet impregneres. Hvis det er beiset eller malt, holder det med å impregnere endeved og skjøter. La det tørke til neste dag før du fortsetter.

4. Grunn:

Påfør tregrunning på alt bart tre. Skal møbelet beises, brukes en ufarget grunning. La det tørke godt.

5. Puss:

Fjern eventuell fiberreisning for optimal pen overflate. Bruk fint slipepapir, korning 120 eller finere.

MALING: To strøk med ønsket farge pleier å være nok. Det er noe pirk å komme godt nok til mellom spilene. Men tålmodighet lønner seg. B.ESKEDAHL Foto: B.Eskedahl

6. Mal:Til slutt påføres møbelet maling i to strøk, eller beis til ønsket effekt. Det bør gå ett døgn mellom strøkene. Maler du en benk eller stol med mange kroker, bør du bruke rund eller oval pensel, eller en skråpensel som kommer til i vinklene. Avpass penselstørrelsene etter møblene du maler.

KILDE: IFI.NO