MARNARDAL. – Det handler om å lage en avdeling som fungerer optimalt for pasientene og de ansatte, og som samtidig gir en verdig behandling av dem som bor her, sier ordfører Helge Sandåker.

Mandag åpner den nye demensavdelingen på Marnarheimen. Når de seks pasientene kommer hit, er det blant annet spesialmøbler som skal gjøre livet lettere for dem.

STOLT: Ordfører Helge Sandåker er stolt over det kommunen får til i eldreomsorgen. Her står han ved en rød pasientdør som markerer for pasienten hvor vedkommende har rommet. Alle andre dører er hvite på avdelingen. Foto: Jarle R. Martinsen

Det startet tidligere i år da de ansatte ville undersøke hvilke møblement som er spesialtilpasset pasientene.

– Det er mye flott på markedet, forteller avdelingssykepleier Asborg Svindland.

Spesialsenger

De nye sengene vil nok merkes best. De kan for det første senkes helt ned mot gulvplan, og det øker sikkerheten for dem som risikerer å falle ut av senga i løpet av natta. Senga kan dessuten styres elektronisk slik at hodeenden løftes opp, og resten av kroppen reguleres i en sittestilling. På den måten er det lettere blant annet å gi pasientene mat.

Pasientene har også fått nye klesskap som har fått vindu i dørene.

SKAP: Dette klesskapet har vindu, slik at pasientene kan se klærne sine, noe som er viktige for mange. Det har også et låsbart rom til venstre som omsorgsarbeider Solveig Aagedal viser. Det kan brukes til å låse vekk ting pasienten ikke trenger. Foto: Jarle R. Martinsen

– Dette er ofte mennesker som har mistet hukommelsen og derfor ikke vet hvor klærne er. Når skapdørene har vindu, kan de nå se klærne sine, sier omsorgsarbeider Solveig Aagedal.

En sidedør i skapet er låsbar. Der kan gjenstander og klær som pasienten vanligvis ikke trenger, gjemmes vekk. Det samme med en kommode som har fått vindu i skuffene.

Ulike farger

Ute i gangen er dørene til pasientrommene malt røde, mens dørene inn til rom der pasientene ikke har noe å gjøre, er malt hvite som veggene.

– På den måten vet de hvor de skal gå, forteller hjelpepleier Turid Dale.

NATTBORD: Dette nattbordet er noe helt annet enn det avdelingen hadde før. Den kan vendes og vris i alle retninger, noe som gjør det mye lettere blant annet å servere mat i senga. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun og Aagedal har jobbet med denne pasientgruppen i mange år, og forteller om mye glede, men også mange utfordringer. Demente er ofte godt rørlige, men blir mer og mer hjelpeløse jo lenger ut i demenssykdommen de kommer. De husker lite og ingenting, kanskje bortsett fra tidlig barndom.

– Det hender noen pakker sammen for å reise hjem til mor og far, sier Aagedal . Hun påpeker hvor viktig det er å ha omgivelser og rutiner som er forutsigbare.

Mye av møblene er finansiert gjennom gaver kommunen har fått blant annet fra eldre som tidligere har bodd på Marnarheimen.

Satser på eldre

Marnardal satser hardt på eldreomsorgen. Også her skal stadig flere eldre bo hjemme i henhold til samhandlingsreformen. Det betyr flere omsorgsboliger etter hvert som antall pasienter på Marnarheimen skal ned. I sin tid bodde det 30 personer her, nå er det blitt 18 pasienter. Men på sikt skal man ned til 13.

KOMMODE: Denne kommoden har glass i skuffene slik at pasientene lettere kan finne tingene sine. Foto: Jarle R. Martinsen

– De aller fleste som er i stand til det, ønsker å bo hjemme, sier ordfører Sandåker. Kommunen er i den spesielle sitasjon at antall eldre går nedover i motsetning til andre kommuner. Først i 2025 går pilen den andre veien.

– Derfor skal bygningene her stå som nå i påvente av det, sier Sandåker.