Politibilen fikk skader i sammenstøtet med den stjålne bilen. Foto: Ernest Boswarva
lupo.JPG Foto: Ernest Boswarva

KRISTIANSAND: Flere politibiler skal ha vært med i biljakten som endte med at politiet gjennomførte det som betegnes som en torpedering for å stanse ham.

Den 29 år gamle mannen ranet til seg en bil med bruk av kniv ved postkontoret på Lund klokka 13.30.

Han kjørte deretter ut på E 18 retning østover.

Politiet skal ha fått kontakt med bilen og rømlingen på E18 mellom Lillesand og Grimstad. Han svingte av E 18 mot Fevik. På Nedenessletta ble han stanset av politiet.I mellomtiden skal 29-åringen ha vært borti andre kjøretøyer selv.

Nektet å stoppe

— Vi har stanset en person som har vært på rømmen, og som tilranet seg en bil i Kristiansand. Patruljen observerte bilen og fulgte etter, men han nektet å stoppe. Dermed utførte vi en forsettlig påkjørsel for å stanse ham, sier innsatsleder ved Arendal politistasjon, Jan Petter Johansen, til Fædrelandsvennen.

Politiet hadde fått registreringsnummeret på den stjålne bilen, en Volkswagen Lupo.

— Vi kjente igjen bilen han hadde tilranet seg, sier Johansen.

Politibilen fikk skader i sammenstøtet med den stjålne bilen. Foto: Ernest Boswarva

29-åringen ble pågrepet umiddelbart. — Han satt i bilen og ble pågrepet umiddelbart, sier Johansen.

La ut spikermatte

29-åringen ble i september 2010 dømt til fem års fengsel for å ha kjørt ned og drept politimannnen Børge Ivarsen. Hendelsen skjedde 4. mars samme året, da Ivarsen var i ferd med å legge ut spikermatte ved Grimstadporten under en biljakt etter den nå 29 år gamle mannen.

Før pågripelsen tirsdag fulgte tre politibiler etter 29-åringen. I tillegg stod innsatsleder Johansen klar med spikermatte nærmere Nedenes.

- Med tanke på historikken på mannen, hva tenkte du da du stod klar med spikermatte?

— Vi var godt kjent med historikken hans. Derfor var det ekstra viktig å få stoppe han, sier Johansen til Fædrelandsvennen. Etter pågripelsen ble mannen kjørt til legevakta med lettere skader.

Var innlagt på psykiatrisk

29-åringen var innlagt på psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand da han rømte andre pinsedag. Han ble overført fra sykehuset i Arendal for en drøy måned siden.

Der hadde han blant annet gått til angrep på en polititjenestemann mens han var innlagt.

- I utgangspunktet er 29-åringen en som egentlig sitter i fengsel, men som av medisinske årsaker er innlagt på sykehus, sier klinikksjef Anders Wahlstedt til Fædrelandsvennen.

— Det foretas risikovurdering av de som er innlagt hos oss fra fengsler sammen med Kriminalomsorgen. Vårt utgangspunkt er medisinsk, og vi gjør det som er mulig for å stabilisere situasjonen. Som et ledd i dette arbeidet tillater vi frigang. Den aktuelle personen har allerede hatt flere frigangsperioder på en halv time inne på sykehusets område uten at det har skjedd noe. Han har alltid kommet tilbake. Andre pinsedag hadde han en halvtimes frigangsperiode, men vendte ikke tilbake til avdelingen slik han har gjort tidligere, forklarer Wahlstedt.