KRISTIANSAND: — Grunnen til at vi tar dette alvorlig, er at vi ikke ønsker at mennesker som fra før har en svekket allmenntilstand skal utsettes for smitte, sier kommuneoverlege Vegard Vige på kommunens hjemmeside.

Vegard Vige Foto: Tore-Andr Baardsen

Hos personer med svekket allmenntilstand kan MRSA forårsake alvorlige tilstander og tilstander som er krevende å behandle. Det første funnet ble gjort på en pasient torsdag 8. november, skriver kommunen. Videre undersøkelser har avdekket de nye funnene, heter det.

Undersøker videre

— Nå skal vi finne ut hvor langt de kan ha spredt seg og hvem som kan ha blitt bærere. Det betyr en runde med prøvetaking av alle beboere og alle ansatte som jobber der, sier Vige til Fædrelandsvennen.

Det var en generell bakterieprøve av en pasient som avdekket den resistente stammen med guole stafylokokker. Folkehelseinstituttet er rutinemessig informert.

— De blir rutinemessig informert når to personer eller flere er smittet i en helseinstitusjon, sier Vige.

Her kan du lese hva Folkehelseinstituttet skriver om MRSA.

Smittsomt

Ingen er så langt blitt syke av bakteriene som regnes som lett overførbar.

— Gule stafylokokker er en del av omgivelsene våre. Vi vil i større eller mindre grad ha dem på kroppen og slimhinner. Men de gjør vanligvis ikke særlig skade. Men i omgivelser der man er raus eller slumsete i omgangen med antibiotika, kan det dukke opp resistente baktererer. I utlandet er dette ganske vanlig. Men i Skandinavia og Norge ligger vi godt an, og vi jobber for at situasjonen skal forbli slik, sier Vige.

— De resistente bakteriene er først og fremst et problem dersom en person med svekket allmenntilstand smittes. Da kan bakterien gi infeksjoner som igjen kan være vanskelig å få has på. MRSA er verken mer eller mindre sykdomsfremkallende enn vanlige gule stafylokokker. Sykdommen er bare vanskeligere å behandle, sier Vige.

Utenlandsk smitte?

— Er dette en lokal stamme, eller importert fra utlandet?

— Det kan vi ikke si. Men sannsynligheten er stor for at en person har fått de med hjem etter utelandsopphold. Det kan være alt fra ansatte, pasienter - deres barn eller barenebarn. Mange av oss kan ha MRSA etter besøk i utlandet. Hvis man jobber i helsevesenet kan det være et problem. Vi har også undersøkt de ansatte på Bispegra, og funnet to som er bærere. De er friske og raske, sier Vige.

Han har ingen indikasjoner på at verken ansatte eller pasienter har vært utenlands og blitt smittet.

— Vi gir dem assistanse og gjøre det som trengs for å vaske av dem bakterier, og følge dem opp, og infomere personalet og pårørende.

— Tar dere skritt overfor ansattes eller pasienters familier?

— Nei, vi begynner smått og pent, undersøker pasienter og de som jobber med dem. Hvis det viser seg at bakterien har spredt seg, så må vi gå litt videre og håndtere det, sier Vige.