AGDER/ROGALAND: F ylkesvei 42 mellom Helleland og Tverråna (om lag halvveis til Tonstad) er stengt grunnet snøras i Gyadalen. Ras skal dekke hele veien, ifølge tipser.

Vest-Agder-delen av Fylkesvei 45 Hunnedalsveien er også stengt grunnet rasfare. Veien er altså åpen på Rogaland-siden, så folk kan komme seg til de to hyttebyene i dalen.

Hyttefolk i Sirdal kunne en periode tidlig søndag ettermiddag kjøre Fylkesvei 42 til Sandvatn og ta Fylkesvei 466 til Flikka og krysset med E39. Trafikken går sakte på Fylkesvei 42 fra Tonstad mot Flikka.

– Det er så mye vann og is i veibanen at trafikken står bom fast her ved Sirdalsvatnet. Det er ikke vits å strø sand heller, med så enorme mengder is og vann som renner ned fra fjellet. Vi kjørte nettopp over en «elv» og fikk nesten vann inn bildørene, sa Tor Anders Skjæveland, som har vært på hytta i Sirdal.

Men senere søndag ettermiddag gikk det et ras ved Lunde mellom Sinnes og Tonstad. Dermed ble de som ikke hadde kommet seg forbi stedet da raset gikk, isolert i ØvreSirdal.

– Det er flere steder vann i veibanen og isdekke. Strøsanden har rent bort, så vi kjører på med grus, sier Fred Jonny Wikøren i Statens vegvesen, som legger til at det foreløpig ikke er noen planer om å åpne Hunnedalsveien.

Gunnar Løland sitter i hytta si i Solheimsdalen i Sirdal og har valgt å bli til i morgen.

– Det virker som om dalen er i opplsøning. Det fosser vann rundt dørene her, sier han til Aftenbladet.no.

Ras i Suldal

Det har gått flere ras på Riksvei 13 mellom Sand og Erfjord. Veien er derfor stengt.

De første meldingene fra Statens vegvesen gikk ut på at en bil ble truffet av raset. Ifølge en mann som kom like bak denne bilen, var det ikke dette som skjedde. Raset var allerede gått da de to bilene kom til stedet, men den første bilen klarte ikke å stanse i tide, og ble stående med fronten litt inn i raset. Han satte seg inn i bilen til kameraten, og sammen kjørte de fra stedet og ringte trafikkopplysningen 175, opplyser mannen. De var på vei til jobb på Jelsa.

Ifølge 175 er veien ned fra Gullingen i Suldal «steinglatt» og det går ras i området hver halvtime.

Thorolv Jacobsen og kona Inger Marie Osnes Jacobsen sitter værfast på hytta si på Gullingen.

– Vi var på vei hjem, men valgte å snu på grunn av rasfaren. Jeg hørte buldring fra fjellet og tenkte: Her har ikke jeg lyst å kjære, sier han til Aftenbladet.no.

Det dreier seg om Fylkesvei 632 mellom Vadla og Eidane. Veien er åpen, men lokale brøytemannskaper advarer folk at de ferdes på eget ansvar.

– Da vi kjørte på veien i 11-tiden var det helt brunt i Jøsenfjorden etter flere ras, sier Jacobsen.

E 134 i Etne er også stengt.

Stengt i Bjerkreim og Gjesdal

Videre er Fylkesvei 503 mellom Vikeså og Byrkjedal stengt. Et snø— og steinras gikk ved Gloppedalsura, og dekker 50-100 meter av veien. Det er ingenting som tyder på at noen ble tatt av raset.

– Raset er gått over veien, sier operasjonsleder ved Rogaland politidistrikt, Egil Karlsen til Aftenbladet.no. Veimeldingssentralen er varslet for å stenge veien.

Ellers er Fylkesvei 117, fra Malmheim til alpinanlegget på Stavtjørn, stengt på grunn av rasfare, melder NRK Rogaland. Riksvei 13 mellom Røldal og Nesflaten er også stengt på grunn av fare for ras.

Fylkesvei 110 mellom Tjørn og Lauperak ble stengt på grunn av uvær fredag kveld, ifølge NRK. Søndag er den fremdeles stengt.

Fylkesvei 3 mellom Moi og Furbekktjørna er midlertidig stengt på grunn av snøras.