BYGLAND: Kjell Johnny Lundtveit i Bygland har fem utstoppede gauper hjemme. I tiden 1. februar-31. mars kan han få flere trofeer. Da er det gaupejakt, og gaupen vandrer for tiden like rundt gården hans på Langeid. For få dager siden kom han over gaupespor i lia, rett ovenfor riksveien gjennom Langeid.

Lundtveit er sauebonde og jeger. Selv om han har mistet sauer og lam til gaupe og ørn, trives han i begge rollene.

– Visst skal vi ha rovdyr i naturen. Vi skal bare holde dem på et nivå vi kan leve med, er standardsvaret hans når noen spør om synet hans på rovvilt.

32 KAN FELLES

Lundtveits syn på rovviltforvaltningen samsvarer langt på vei med det offisielle synet i Norge. Men helt enig er han ikke med kvotefordelingen innenfor region 2, som omfatter Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder. Der kan det i alt felles 32 dyr, hvorav maksimalt ti hunndyr som er ett år eller eldre. På landsbasis regner forskerne med at det er totalt 450 gauper.

Aust-Agder har fått tildelt fire gauper av fellingskvoten. Disse må deles med kommunene Fyresdal, Nissedal, Drangedal og Kragerø.

– Aust-Agder burde hatt egen kvote, siden det er vedtatt at det ikke skal være ynglegrupper i Evje og Hornnes, Iveland, Lillesand, Birkenes og Bygland. Målet er at Vest-Agder skal være gaupefritt, sier han. Setesdal er buffersone for Vest-Agder og Rogaland der man ikke ønsker streifdyr av rovdyr, sier Lundtveit.

KVOTEFRITT?

Kjell Johnny Lundtveit og andre husdyrholdere og jegere i disse fem kommunene i Aust-Agder kunne imidlertid fått oppfylt dette ønsket og vel så det, om noen hadde tatt opp temaet.

Rovviltnemnda i region 2, som består av representanter fra Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold, skriver nemlig i sin forvaltningsplan for rovvilt fra 2009 at et av tiltakene mot gaupe er at «Kvotefri jakt skal vurderes i buffersonen mot region 1.» Dermed kunne dagens rovdyrpolitikk i Vest-Agder også omfattet Bygland og de fire andre bufferkommunene.

FRITT FRAM I VEST

Vest-Agder tilhører region 1. Der er det kvotefri gaupejakt. Det betyr at her kan gaupejegerne fra i dag skyte alle de gaupene de måtte komme på skuddhold av.

– Men selvsagt skal gaupejegere melde fra til viltforvalterne i fylkene, samt til Statens Naturoppsyn straks dyr er felt, slik at man har den oversikten som er nødvendig, sier viltforvalter Per Ketil Omholt ved fylkesmannen i Aust-Agders miljøvernavdeling.

KLARE FOR GAUPEJAKT. Kjell Johnny Lundtveit i Bygland og gaupehunden Plottis er klare for ny gaupejakt fra 1. februar. Denne unggaupa skjøt Lundtveit under fjorårets jakt. Nå har han fem utstoppede gauper. FOTO: JOHS. BJØRKELI